Do góry

Newsy

Schabowe idealne - jak je przygotować?

Polacy uwielbiają kotlety schabowe. Chcąc przygotować je naprawdę dobrze, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Warto je sobie przypomnieć.

Fot. 123RF/Picsel
Często mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach.

Witamina A chroni przed tzw. kurzą ślepotą, wzmacnia błony śluzowe i stan skóry, a także poprawia pracę tarczycy.

Witamina D wzmacnia mięśnie, kości i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.

Witamina E wzmacnia naczynia krwionośne i włókna kolagenu w skórze (a tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry).

Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i wzmacnia kości.

Mięso wieprzowe zawiera również witaminy z grupy B (B6, B12), które między innymi wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego.

Oprócz ważnych witamin mięso wieprzowe dostarcza organizmowi wiele cennych minerałów, w tym żelazo, cynk, miedź.

Jak smażyć kotlety schabowe?

Chcąc przygotować perfekcyjnego schabowego, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad:

  • Jeśli zależy ci na czasie, rozbij kotlety możliwie jak najcieniej. Wówczas nie trzeba będzie ich długo smażyć.
  • Kotlety będą delikatniejsze, jeśli przez noc namoczysz je w mleku.
  • Aby panierka nie odpadała, zacznij od obtoczenia mięsa w mące.
  • Pamiętaj o doprawieniu panierki solą i pieprzem, dla ciekawszego efektu możesz dodać do niej także różne przyprawy i zioła.
  • Aby panierka była bardziej chrupiąca, dodaj do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).
  • Aby panierka trzymała się równo, umyj ręce po każdym kotlecie.
  • Opanierowane kotlety smaż jak najszybciej, aby panierka nie zaczęła odpadać.
  • Ogień pod patelnią powinien być średni - nie za mały i nie za duży, bo albo go przypalimy, albo zafundujemy sobie kotleta ociekającego tłuszczem.
  • Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów jest smalec, pamiętaj tylko, aby nie dodawać go zbyt dużo.
  • Unikaj zbyt częstego obracania oraz nakłuwania kotletów widelcem, gdyż wypłyną z nich naturalne soki.

Chcesz przygotować schabowego w ciekawszej niż tradycyjna wersji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

1. Kotlet schabowy według Magdy Gessler

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Schabowy w piwnym płaszczyku

 Schabowe roladki z serem i pieczarkami

Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Kotlet schabowy sauté

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Schabowy z kapustą

Fot. Kermeet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Tradycyjne schabowe

Fot. Zmaminegozeszytu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Dietetyczne kotlety schabowe

 Dietetyczne kotlety schabowe - pieczone

Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Schab z gruszką i serem pleśniowym

 Schab z gruszką i serem pleśniowym

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Schabowy po burgundzku

 Schabowy po burgundzku

Fot. Wiola1100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

9. Orientalny kotlet schabowy

Orientalny kotlet schabowy

Fot. Orionka  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

10. Kotlety schabowe nadziewane

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń