Fot. 123RF/Picsel
Często mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach.
Witamina A chroni przed tzw. kurzą ślepotą, wzmacnia błony śluzowe i stan skóry, a także poprawia pracę tarczycy.
Witamina D wzmacnia mięśnie, kości i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
Witamina E wzmacnia naczynia krwionośne i włókna kolagenu w skórze (a tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry).
Witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi i wzmacnia kości.
Mięso wieprzowe zawiera również witaminy z grupy B (B6, B12), które między innymi wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego.
Oprócz ważnych witamin mięso wieprzowe dostarcza organizmowi wiele cennych minerałów, w tym żelazo, cynk, miedź.
Jak smażyć kotlety schabowe?
Chcąc przygotować perfekcyjnego schabowego, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad:
- Jeśli zależy ci na czasie, rozbij kotlety możliwie jak najcieniej. Wówczas nie trzeba będzie ich długo smażyć.
- Kotlety będą delikatniejsze, jeśli przez noc namoczysz je w mleku.
- Aby panierka nie odpadała, zacznij od obtoczenia mięsa w mące.
- Pamiętaj o doprawieniu panierki solą i pieprzem, dla ciekawszego efektu możesz dodać do niej także różne przyprawy i zioła.
- Aby panierka była bardziej chrupiąca, dodaj do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).
- Aby panierka trzymała się równo, umyj ręce po każdym kotlecie.
- Opanierowane kotlety smaż jak najszybciej, aby panierka nie zaczęła odpadać.
- Ogień pod patelnią powinien być średni - nie za mały i nie za duży, bo albo go przypalimy, albo zafundujemy sobie kotleta ociekającego tłuszczem.
- Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów jest smalec, pamiętaj tylko, aby nie dodawać go zbyt dużo.
- Unikaj zbyt częstego obracania oraz nakłuwania kotletów widelcem, gdyż wypłyną z nich naturalne soki.
Chcesz przygotować schabowego w ciekawszej niż tradycyjna wersji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.
1. Kotlet schabowy według Magdy Gessler
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
2. Schabowy w piwnym płaszczyku
Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kermeet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Zmaminegozeszytu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
6. Dietetyczne kotlety schabowe
Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
7. Schab z gruszką i serem pleśniowym
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Wiola1100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Orionka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
10. Kotlety schabowe nadziewane
Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!