Mięso o nieoczywistym smaku i kruchości. Jak zrobić szynkę z sarny w piekarniku?

Sarnina stanowi jeden z najbardziej niedocenianych surowców, przez co rzadko ląduje na naszych talerzach. Dania na jej bazie można znaleźć zwykle w wykwintnych restauracjach, a to wszystko dlatego, że jest ona utożsamiana z kulinarnym wyzwaniem. Jak przyrządzić sarninę i dlaczego warto ją jeść?

Jakie właściwości ma sarnina? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sarny stanowią jedną z najliczniejszych grup jeleniowatych w Europie. Mimo to ich mięso bardzo rzadko trafia na polskie stoły. Nawet w renomowanych restauracjach znacznie częściej serwuje się dania na bazie jelenia czy dzika. A to wielka szkoda, ponieważ sarnina charakteryzuje się ogromną soczystością i delikatnością.

Sprawdź także: Co jedzą więźniowie? Nie każdy emeryt może sobie pozwolić na takie posiłki

Znawcy sztuki kulinarnej cenią ją w szczególności za leśny aromat i wielowymiarowość. Ma ona lekko słodki posmak, który zmienia się wraz z porami roku. Wszystko zależy tak naprawdę od tego, jakim pokarmem żywiło się dane zwierzę. To właśnie dlatego potrawy z jej udziałem mogą być zarówno ziołowe, jak i korzenne. Jak przyrządzić sarninę w zaciszu własnej kuchni? I jakie właściwości zdrowotne ma to mięso? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.

Jakie właściwości ma sarnina?

Ze względu na to, że należy ona do kategorii dziczyzny, cechuje ją całkiem spora zawartość cennych witamin i minerałów. Ich ilość dochodzi do czterokrotności stężenia właściwego dla zwierząt hodowlanych. Spożywając przysmaki na jej bazie, dostarczysz sobie takie składniki odżywcze jak fosfor, potas, wapń oraz magnez.

Ważną informacją na temat sarniny jest to, że posiada ona znacznie więcej żelaza niż inne pokarmy odzwierzęce. Ponadto warto zwrócić uwagę na obecność witamin z grupy B oraz białka, które kształtuje się na poziomie 23 g na 100 g produktu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę również z tego, że ma ona niską zawartość tłuszczu i odznacza się korzystnym stosunkiem kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych. Jak to możliwe? Wynika to nie tylko z aktywnego trybu życia omawianych zwierząt, ale także ich naturalnej diety.

Jakie właściwości ma sarnina? Kto powinien wprowadzić ją do swojego jadłospisu? Pokarm ten jest dedykowany osobom borykającym się z anemią. Co więcej, zawarte w niej substancje odżywcze wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu. Składnik ten doskonale sprawdzi się także w diecie osób aktywnych fizycznie, którym zależy na rekompozycji swojej sylwetki, tj. na utracie tkanki tłuszczowej i zbudowaniu masy mięśniowej.

Jak przyrządzić sarninę?

Zarówno początkujący, jak i bardziej doświadczeni kucharze zastanawiają się nad tym, jak przyrządzić sarninę. Nic w tym dziwnego - w końcu produkt ten jest postrzegany jako bardziej egzotyczny niż kurczak czy indyk. Okazuje się, że nie taki diabeł straszny. Jej mięso wykorzystasz do podania aromatycznego gulaszu, delikatnie podsmażanego combra czy steku z pieczonego udźca.

Kolejnym aspektem, który warto sobie przemyśleć jeszcze przed rozpoczęciem gotowania, jest dobór przypraw. Co najbardziej podbije smak sarniny? Dobrym pomysłem jest wykonanie specjalnej marynaty, na przykład takiej na bazie czerwonego wina, octu, oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny czy połączenia skórki pomarańczowej z goździkami i brązowym cukrem. Weź pod uwagę, że mięso sarny tworzy duet doskonały z takimi dodatkami jak kolendra, gorczyca, pietruszka, słodka papryka oraz estragon.

Z czym najlepiej komponuje się sarnina? W restauracjach nierzadko spotkasz ją w towarzystwie słodkich składników, w tym żurawiny, borówek czy malin. Ich słodko-kwaśny smak stworzy idealny kontrast dla specyficznego charakteru sarniny. Co ciekawe, owoce to również strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o wykonywanie marynat do omawianego mięsa. Dzięki temu, że zmieniają one jego strukturę, potrafią wynieść twoje danie na całkowicie nowy poziom doznań kulinarnych.

Innym pomysłem na zaserwowanie sarniny jest połączenie jej z domowej roboty kopytkami czy niewielkimi kluseczkami kładzionymi, które możesz polać przyrządzonym do mięsa sosem. W tym wypadku fantastycznie sprawdzą się również ziemniaczki w mundurkach czy kasza pęczak - nie bój się eksperymentować.

Jak przyrządzić szynkę z sarny w piekarniku?

Chcesz spróbować swoich sił w przygotowywaniu dziczyzny? W takim razie sięgnij po szynkę z sarny. Zaskoczy cię ona swoją niezwykłą delikatnością, a jej głębia smaku sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładną recepturę zaserwowanego dania. Jak przyrządzić szynkę z sarny w piekarniku?

Doskonałym pomysłem jest postawienie na szynkę wolno pieczoną. Jeśli chodzi o dodatki, to kulinarną kropką nad i w jej przypadku będzie kiszona kapusta i leśne grzyby. Jak zrealizować ten przepis? Natrzyj mięso miksem przypraw, tj. czarnym i ziołowym pieprzem, jałowcem i papryczką piri piri. Umieść je w żeliwnym garnku, a następnie obłóż kapustą, pokrojoną w pióra cebulą, liśćmi laurowymi, ziarnami jałowca i grzybami. Zalej całość słodką śmietanką. 

Przykryj naczynie i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po osiągnięciu tej temperatury zmniejsz ją do 100 stopni. Jeśli dziwi cię ta niska temperatura, wiedz, że szynka z sarny spędzi w urządzeniu od czterech do sześciu godzin. Wszystko zależy od jej wielkości. Gdy sarnina stanie się miękka, wyjmij ją na półmisek i udekoruj dodatkami. Podawaj ją z kaszą pęczak lub pieczonymi ziemniakami.

Jak zrobić gulasz z sarniny?

Innym smacznym daniem, do którego wykorzystasz sarninę, jest tradycyjny gulasz. Do realizacji tej receptury potrzebujesz mięsa gulaszowego, suszonych grzybów, cebuli, marchewki, wody oraz oleju. Zanim jednak przejdziesz do głównych czynności, wyczaruj esencjonalną marynatę na bazie goździków, kolendry, ziela angielskiego, liści laurowych, octu winnego oraz czerwonego wina.

Umyj sarninę, a następnie osusz ją ręcznikiem papierowym i poporcjuj na mniejsze kawałki. Wykorzystaj duże naczynie do przygotowania marynaty. W tym celu wsyp do niego wszystkie składniki, dorzuć mięso i dokładnie je wymieszaj. Następnie wstaw naczynie do lodówki. Aby sarnina przeszła wszystkimi smakami i aromatami, powinna spędzić od trzech do siedmiu dni w jej środku - im dłużej, tym lepiej. Pamiętaj, aby codziennie mieszać zawartość naczynia. 

Gdy mięso będzie już gotowe do obróbki termicznej, namocz grzyby. Powinny one spędzić co najmniej dwie godziny w wodzie. Wykorzystaj tylko taką jej objętość, aby ledwo przykrywała ona składnik. Wykonanie właściwego przepisu rozpocznij od nagrzania garnka o grubym dnie. Wlej do niego olej i wrzuć namoczone grzyby. Uzupełnij tę miksturę o pokrojoną w pióra cebulę i cienkie plasterki marchewki. Na samym końcu dołóż zamarynowaną sarninę. Jeśli zawartość garnka jest zbyt mała, dolej pół szklanki wody, a następnie duś gulasz pod przykryciem przez kolejne dwie-trzy godziny. Danie należy regularnie mieszać, aby nie przywarło do dna naczynia. 

 

1. Gulasz z sarniny

 Gulasz z sarniny Zobacz przepis

Gulasz z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sarnina w słoikach

 Sarnina w słoikach Zobacz przepis

Sarnina w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pomidorowa na rosole z sarniny

 Pomidorowa na rosole z sarniny Zobacz przepis

Pomidorowa na rosole z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Bulion z sarniny z pierożkami

 Bulion z sarniny z pierożkami Zobacz przepis

Bulion z sarniny z pierożkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Polędwiczki z sarniny nadziewane kapustą kiszoną z imbirem

 Polędwiczki z sarniny nadziewane kapustą kiszoną z imbirem Zobacz przepis

Polędwiczki z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sarnina w sosie z suszonych prawdziwków

 Sarnina w sosie z suszonych prawdziwków Zobacz przepis

Sarnina w sosie z suszonych prawdziwków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placki ziemniaczane z sosem warzywno-mięsnym z sarniny

 Placki ziemniaczane z sosem warzywno-mięsnym z sarniny Zobacz przepis

Placki ziemniaczane z sarniną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Grillowane medaliony z sarniny

 Grillowane medaliony z sarniny Zobacz przepis

Grillowane medaliony z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Dojrzewająca polędwiczka z sarniny

 Dojrzewająca polędwiczka z sarniny Zobacz przepis

Dojrzewająca polędwiczka z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pierogi z sarniną i warzywami

 Pierogi z sarniną i warzywami Zobacz przepis

Pierogi z sarniną i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kolorowe szaszłyki z sarniny na surówce z jarmużu

 Kolorowe szaszłyki z sarniny na surówce z jarmużu Zobacz przepis

Szaszłyki z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Siekany tatar z sarniny

 Siekany tatar z sarniny Zobacz przepis

Siekany tatar z sarniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Gołąbki z sarniną w sosie pomidorowym

 Gołąbki z sarniną w sosie pomidorowym Zobacz przepis

Gołąbki z sarniną w sosie pomidorowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Bigos z sarniną i prawdziwkami

 Bigos z sarniną i prawdziwkami Zobacz przepis

Bigos z sarniną i prawdziwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Ustalono, o jakiej porze należy jeść śniadanie. Godzina kluczowa dla serca »

Tańsze niż specyfiki z apteki. Poznaj trzy najzdrowsze oleje do picia »

Co zrobić, gdy wilgoć jest w domu? Czym grozi wilgoć, ile kosztuje osuszenie? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 2304

60 min
10
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 375

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1