Do góry

Desery Przepis na:

Bajaderki

Bajaderki

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 9481

Dodano:

Odsłon: 4074

Bajaderki

Składniki

  • 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. - bez dodatków galaretek, kremów, owoców)
  • 50 ml mleka (lub więcej)
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia
  • duża garść orzechów włoskich
  • duża garść suszonej żurawiny
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasta kruszymy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich rozdrobnione orzechy i żurawinę, a także resztę składników (najłatwiej jest to właściwie zrobić w robocie kuchennym, ja użyłam rozdrabniacza, wszystkie składniki po prostu wrzuciłam do niego i zmiksowałam). Jeżeli masa jest za mało spójna, można dodać więcej mleka. Jeżeli masa wyszła także za mało słodka, dodajcie do niej cukru pudru lub miodu (ja nie miałam potrzeby). Z tego wszystkiego wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulki i obtaczamy w kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 30 grudnia 2018 Bajaderki to do dzis moje ulubione ciastka. Dzieki za przepis! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 29 grudnia 2018 Swietnie , ze dodalas przepis, nigdy nie wiedzialam, z czego bajaderki sie skladaja :) to byla zawsze wielka tajemnica. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 grudnia 2018 Różnie te ciacha się nazywa, ale bez względu na to, są pyszne i zawsze 4-5 zjadam bez problemu :D
U nas w ciastkarniach są to 'ziemniaczki' ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 29 grudnia 2018 Uwielbiam takie ciasto :)
Chociaż w tej formie to są raczej tzw kartofelki

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń