Do góry

Przekąski Przepis na:

Bliny gryczane

Bliny gryczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 4572

Dodano:

Odsłon: 7713

Pyszne placki z mąki gryczanej, które pochodzą z kuchni rosyjskiej. Bliny z różnymi dodatkami świetnie sprawdzą się jako przekąska na każdym nie tylko karnawałowym przyjęciu.

Składniki

  • Mąka gryczana 250 g
  • Mąka pszenna 150 g
  • Świeże drożdże 25 g
  • Mleko ciepłe 2 szklanki
  • Jajo kurze 1 szt.
  • Masło 50 g (roztopić)
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • (szklanka to 250 ml, łyżeczka to 5 ml)
  • Dodatkowo:
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • kwaśna śmietana, kawior, wędzony łosoś lub śledź i koperek, pieprz do podania
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki pszennej dokładnie rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aby płyn podwoił swoją objętość.

    W misce wymieszać obie mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko i wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło i sól i ponownie wymieszać, aby nie było grudek mąki.

    Ciasto przykryć i odstawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia.

  2. Bliny smażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu na średniej mocy palnika.

    Ciasto nakładać łyżką formując małe placuszki, placuszki przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni będą widoczne kratery (małe dziurki). Smażyć z obu stron do przyrumienienia.

  3. Podawać jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną i innymi dodatkami rybnymi oprószonymi odrobiną pieprzu według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 04 marca 2018 Przy calym szacunku, ale to nie sa bliny, to sa oladji, tak samo z kuchni rosyjskiej. Prawdziwe bliny sa ciensze i wieksze, cos na kszalt naszych nalesnikow, tylko na drozdzach. Oladji tak samo sa pyszne. I zrobila ich pani dobrze. Prosze poprawic nazwe. Klasyczne bliny byly podawane z sosem grzybowym bo kawior niestety drogi. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 12 stycznia 2018 Wspaniałe, klasyczne bliny.Takie też smażę,
chociaż nie zawsze są z kawiorem, bo prawdziwy,
dobry kawior jest bardzo drogi. Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 stycznia 2018 Na bogato dziś te bliny Kwiatuszek serwuje ;)
Pyszna przekąska, a jak jeszcze z gryki, to już dla mnie niebo xD

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń