Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebularze.

Cebularze.

Autor:

Przepisów i artykułów: 287 Ocena: 3699

Dodano:

Odsłon: 4310

Cebularze polecają się na kolacje :-)

Składniki

  • Ciasto :
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szkl. mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 małe łyżeczki cukru
  • 4 duże cebule
  • Farsz:
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • tarty żółty ser
  • sól do smaku,szczypta cukru
  • 1 rozbełtane jajko
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Mąkę przesiałam do miski. Drożdże roztarłam w kubku z 1 łyżką mąki, cukrem i połową ciepłego mleka, odstawiłam żeby zaczęły pracować - powinny spienić się i urosnąć 2 - 3 razy.
    Zaczyn wlałam do mąki. Wlałam też olej, resztę mleka i roztrzepane jajko, dodałam sól. Wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto - trzeba wyrabiać aż będzie dobrze odchodziło od ścianek naczynia i dłoni. Uformowałam z ciasta kulę i położyłam w misce, którą przykryłam ściereczką - zostawiłam na ok. 90 minut aż wyrosło.
    Farsz:
    Cebule obrałam i pokroiłam w ćwierć plasterki. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebule i od razu dodałam odrobinę cukru i sól do smaku. Smażyłam na małym ogniu aż cebula się zeszkliła - nie powinna się zrumienić. Wlałam 4 - 5 łyżek wody i dusiłam pod przykryciem aż cebula zmiękła. Wymieszałam ze śmietaną. Jeśli byłoby za dużo płynu to trzeba go nieco odparować. Farsz przestudziłam.
    Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 mniej więcej równych kawałków - można zrobić 16 mniejszych. Uformowałam kulki, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyłam dłonią. Przykryłam ściereczką i odstawiłam jeszcze na 30 minut żeby się napuszyły.

  2. Denkiem szklanki w każdej bułce zrobiłam spore wgłębienie, w które nałożyłam porcję duszonej cebuli i posypałam odrobiną startego dość drobno sera. Brzegi bułek posmarowałam pędzelkiem maczanym w rozbełtanym jajku.
    Piekłam 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C grzanie góra/dół. Najlepsze są na ciepło, ale na zimno też smakują dobrze :) Jeśli ktoś nie lubi maku może go pominąć - według mnie jego chrupkość nadaje ciekawego charakteru cebulakom.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń