Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bez pieczenia z galaretek

Ciasto bez pieczenia z galaretek

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 4605

Dodano:

Odsłon: 8383

Idealny deser na upalne lato. Prosty deser, którego wykonanie nie powinno sprawić nikomu trudności.

Składniki

  • (forma o wymiarach 10 cm x 22 cm x 6 cm)
  • Serek mascarpone 250 g
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Galaretka z owoców leśnych 1 szt.
  • Galaretka brzoskwiniowa 1 szt.
  • Galaretka cytrynowa 1 szt.
  • Nektarynki 1 szt. (duża)
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do oddzielnych 2 miseczek wlać po 400 ml wrzątku i rozpuścić galaretkę brzoskwiniową i z owoców leśnych. Po rozmieszaniu galaretki wystudzić.
    Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml wrzątku i wystudzić.

  2. Nektarynkę drobno pokroić, włożyć do foremki i zalać wystudzoną galaretką brzoskwiniową. Wstawić do lodówki, aby galaretka lekko stężała. Jeśli nie mamy foremki silikonowej, to najlepiej formę wyłożyć folią spożywczą, wtedy łatwiej wyjmiemy ciasto.

  3. Serek mascarpone krótko miksować z cukrem pudrem, następnie dodać tężejącą galaretkę cytrynową i miksować tylko do połączenia się składników. Można przyśpieszyć proces tężenia galaretki, poprzez wstawienie jej na 4 minuty do zamrażarki.

  4. Masę z serka wyłożyć na tężejącą galaretkę z nektarynkami i wstawić na 10 minut do lodówki.

    Na masę z serka wylać wystudzoną galaretkę z owoców leśnych i wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki, aby warstwy stężały. Ciasto bez pieczenia z galaretek najlepiej kroi się, gdy spędzi w lodówce 12 godzin.

  5. Przed krojeniem wyjąć ciasto z foremki, obracając ją do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń