Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami

Ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3646

Dodano:

Odsłon: 2979

Lekkie i przyjemnie kremowe ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami to idealny deser na lato.

Składniki

  • (na formę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm)
  • Krem cytrynowy:
  • Budyń cytrynowy bez cukru 2 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Sok z cytryny 100 ml
  • Woda 1 1/2 szklanki
  • Masło 200 g
  • Pianka:
  • Śmietana 30% 600 ml (schłodzić)
  • Galaretka cytrynowa 1 szt.
  • Cukier puder 4 łyżki
  • Frużelina z malin:
  • Maliny 500 g
  • Cukier 8 - 10 łyżek
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Dodatkowo:
  • Herbatniki 150 g
  • Woda 1/2 szklanki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Cukier 1 łyżka
  • Borówki amerykańskie 250 g (opcjonalnie)
  • (szklanka to 250 ml, łyżka to 15 ml, łyżeczka to 5 ml)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Krem cytrynowy:

    Zagotować szklankę wody, cukier i sok z cytryny.
    Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do gotującej się wody z cukrem. Ciągle mieszając gotować na małej mocy palnika, aż powstanie gęsta i szklista masa.
    Masę dokładnie wystudzić.

    Zmiksować masło i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce wystudzoną masę z budyniu. Powinien powstać jednolity i puszysty krem.

    Krem przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami, które wcześniej posmarować wodą rozmieszaną z cukrem i cytryną. W krem powciskać umyte i osuszone borówki. Wstawić do lodówki na około 20 minut.

  2. Frużelina z malin:

    Maliny gotować z cukrem i sokiem z cytryny przez około 10 minut, po czym dodać rozmieszaną w 3 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną i gotować około 3 minut. Ilość cukru dopasować do stopnia kwaśności malin.

    Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i gdy napęcznieje rozpuścić w gorącej masie z malin (nie gotować). Frużelinę odstawić do całkowitego wystudzenia.

  3. Pianka:

    Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i wystudzić.

    Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, pod koniec zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę. Miksować tylko do połączenia się składników.

    Piankę wyłożyć na krem cytrynowy i wstawić na 10 minut do lodówki.
    Następnie na wierzch wyłożyć frużelinę malinową i wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń