Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z kakao i kruszonką

Przepis dnia 2018-05-09
Ciasto drożdżowe z kakao i kruszonką

Autor: szpileczkiibabeczki

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 945

Dodano: 05.05.2018

Odsłon: 845

Ciasto drożdżowe z kakao i kruszonką

Składniki

  • Ciasto
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka naparu z herbaty,
  • 25 g drożdży,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła.
  • Kakao
  • pół kostki masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki cukru.
  • Kruszonka
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszamy. Dodajemy mleko i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

    Nastepnie dodajemy jajka, cukier, herbatę i mąkę.

    Masło rozpuszamy, ostudzamy i dodajemy do ciasta. Zgniatamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ostawiamy na 1 godzinę.

    Maslo lekko rozpuszamy. Dodajemy kakao i cukier. Mieszamy.

    Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, kruszonka m być sypka.

    Do ciasta dodajemy kakao, lekko mieszamy tak aby za mocno się nie połaczyło. Ciasto drożdżowe wykładamy na dużą blaszkę 25 x 36 wysmarowaną masłem i posypaną maką. Posypujemy kruszonką.

    Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 05 maja Prezentuje się pięknie:) Narobiłaś mi apetytu na takie ciacho drożdżowe:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń