Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto mleczna kanapka

Ciasto mleczna kanapka

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 3537

Dodano:

Odsłon: 12512

Lekki, niezbyt słodki biszkopt czekoladowy przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto dobrze się kroi i wspaniale smakuje.

Składniki

  • Na formę o wymiarach 23 cm x 33 cm x 7 cm.
  • Ciasto:
  • Jajo kurze 5 szt.
  • Olej rzepakowy 3/4 szklanki
  • Cukier 1 1/2 szklanki
  • Woda 1/2 szklanki
  • Kakao 3 łyżki
  • Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • Mąka pszenna tortowa 1 1/2 szklanki
  • Aromat rumowy 2 krople
  • Krem:
  • Mleko 1/2 szklanki
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Cukier z wanilią 1 łyżka
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Mleko w proszku pełne z 24 - 26 % tłuszczu (niebieskie) 2 niepełne szklanki
  • Masło 250 g
  • Polewa:
  • Czekolada deserowa z 50% kakao 100 g
  • Śmietana 30% lub masło 5 - 6 łyżek
  • Miód 1 łyżeczka
  • Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    W garnku zagotować olej, wodę, szklankę cukru i kakao, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru, wystudzić.

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania pod koniec dodać stopniowo po łyżce 1/2 szklanki cukru i miksować do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania sztywnej i lśniącej konsystencji.

    Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie miksować, nie przerywając miksowania wlewać powoli wystudzoną masę kakaową i dodać aromat rumowy. Miksować tylko do połączenia się składników.
    Do masy stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek, sodę i mieszać delikatnie łopatką lub łyżką, aby masa była jednolita i bez grudek mąki.

    Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 175 stopni C przez 40 - 45 minut do suchego patyczka.

    Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy, przekroić na dwie części i przełożyć kremem.

    Wierzch ciasta polać polewą i wstawić do lodówki, aby krem zastygł.

  2. Krem:

    Mleko zagotować z cukrem waniliowym i wystudzić.

    Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, nie przerywając ucierania pod koniec dodawać stopniowo wystudzone mleko z cukrem waniliowym i sok z cytryny.

    Nie przerywając ucierania dodać partiami mleko w proszku i miksować, aż uzyskamy jednolitą strukturę kremu.

  3. Polewa:

    Wszystkie składniki rozpuścić w misce na garnku z gotującą się wodą, mieszać do czasu uzyskania jednolitej i lśniącej konsystencji.

    Płynną polewą polać wierzch przełożone kremem ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 marca Ale BOMBA :D Ania, dasz kawałek?, a najlepiej trzy ;) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natsko1993 14 marca Kiedyś robiłam podobne i przyznam szczerze, że było o wiele lepsze od tej sklepowej ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń