Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z Kisielową Pianką.

Ciasto z Kisielową Pianką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 290 Ocena: 3709

Dodano:

Odsłon: 3327

Tanie i dość szybkie ciacho,wygląda efektownie.

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Biszkopt:
  • 5 jaj L
  • 3\4 szkl.cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa Kisielowa:
  • 2 paczki kisielu truskawkowego
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500 ml śmietany 36%
  • Dodatkowo:2 galaretki truskawkowe na górę ulubione owoce-smak kisieli i owoce można zmienić wedle gustu i smaku ;-)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli z cukrem,do tego dodać kolejno po jednym żółtku,krótko zmiksować,odłożyć mikser przesiać przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać łyżką,następnie przełożyć masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na ok.30 min.piec w temp.180 C do tzw.suchego patyczka.Gotowy biszkopt po upieczeniu położyć do góry dnem,zdjąć papier i pozostawić do wystygnięcia.
    Zimny biszkopt przekroić na pół.
    Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
    Do ciepłych wsypujemy 2 galaretki i miksujemy.
    Zostawiamy do wystygnięcia.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
    Dodajemy po łyżce zimnego kisielu, mieszamy do połączenia i tak do wykończenia kisielu.
    Na przekrojony biszkopt wykładamy połowę masy kisielowej,przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wykładamy resztę masy kisielowej,wstawiamy do lodówki do ściągnięcia,przez ten czas rozrabiamy pozostałe galaretki we wrzątku w 3 szkl.wody,na wierzchu ciasta układamy kawałki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką.Wstawiamy do lodówki na noc i gotowe.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń