Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1822

Dodano:

Odsłon: 255

Smak ciasta drożdżowego przenosi wielu z nas do czasów dzieciństwa. Zapach świeżego, ledwie wyciągniętego ciasta z piekarnika unosił się w naszych domach i kusił swoim zapachem wszystkich domowników. Wyczekiwanie na moment w którym ciasto ostygnie trwało w nieskończoność ... To smaki i zapachy do których często powracam. Tym razem ciasto drożdżowe połączyłam ze skąpanymi w jesiennym słońcu jeżynami. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, obficie nadziane jeżynami. Zwieńczone dużą ilością chrupiącej, waniliowej kruszonki.

Składniki

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g roztopionego masła
  • 100 ml maślanki
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 2 szklanki jeżyn
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • Kruszonka:
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Dodatkowo:
  • 1 małe jajko
  • 50 g masła
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Zaczyn drożdżowy

    Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, mąkę i cukier. Rozcieramy składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

    Ciasto drożdżowe

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko, roztopione masło i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Kruszonka

    Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą. Rozcieramy między palcami składniki do uzyskania kruszonki.
    Jeżyny mieszamy z budyniem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę i delikatnie spłaszczamy. Nakładamy porcję jeżyn i zlepiamy, tworząc zgrabną bułeczkę. Formę o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Na dno wylewamy rozpuszczone masło. Każdą bułeczkę obtaczamy w maśle i układamy równo na blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 20-25 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Po upieczeniu bułeczki studzimy, choć najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń