Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasola pieczona z kabanosami i papryką

Przepis dnia 2016-02-18
Fasola pieczona z kabanosami i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 9317

Dodano:

Odsłon: 31881

Fasola pieczona z kabanosami i papryką

Składniki

  • 500 g fasoli (ja użyłam pięknego Jasia karłowatego)
  • 300 g kabanosów wieprzowych
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 mała chili (lub duża - jak kto woli)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oregano
  • sól
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Fasolę namaczamy na noc w wodzie, najlepiej żeby wody było przynajmniej dwa razy więcej niż fasoli. Na drugi dzień całość gotujemy 1,5 h pod przykryciem (w tej samej wodzie, w której się moczyła), z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu można ściągnąć szumowiny z powierzchni. W razie potrzeby, można dolać wody. Kabanosy kroimy w grubsze plasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w małą kostkę. Najpierw smażmy na patelni kabanosy (bez oleju), powinny puścić tyle tłuszczu, że nie będzie potrzeby dodatkowo niczego dolewać. Potem dorzucamy do nich paprykę i cebulę, smażymy 2 minuty. Do fasoli dodajemy passatę, rozdrobnione czosnek i chili, usmażone kabanosy z cebulą i papryką, doprawiamy solą i oregano. Wszystko mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 45 minut w 200 stopniach. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 17 lutego 2016 Bajecznie smaczna propozycja! Palce lizać :D

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 15 lutego 2016 Pycha, koniecznie muszę wypróbować. Również używam passaty pomidorowej :P Odpowiedzi: 1 ▼

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 lutego 2016 Czy zamiast straszyć ludzi nazwami zagranicznymi np. passata pomidorowa nie lepiej napisać przecier pomidorowy? Oczywiście nie jest nowocześnie ale normalnie. Odpowiedzi: 3 ▼

74 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bromal1 15 lutego 2016 Jak dla mnie to rewelka - kabanosy, papryka, fasola - same pychotki

21 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń