Do góry

Desery Przepis na:

Izraelskie Pączki z Piekarnika.

Izraelskie Pączki z Piekarnika.

Autor:

Przepisów i artykułów: 375 Ocena: 5910

Dodano:

Odsłon: 7490

Pączki te przygotowuje się na Żydowskie Święto Chanuki,w oryginale smaży się je na głębokim tłuszczu,u mnie wersja bardziej fit,nadziane marmoladą różaną i posypane cukrem pudrem są jak słodkie drożdżowe bułeczki,mój syn był zachwycony takim śniadaniem ;-)

Składniki

  • 12 szt,
  • 25 g drożdży świeżych
  • 50 g cukru
  • ekstrakt z wanilii
  • 180 ml wody zimnej
  • 3 łyżki oleju
  • pół kg mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g marmolady różanej
  • cukier puder do posypania
  • 2 jajka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucić drożdże,wsypać cukier i wlać wodę,dokładnie wymieszać.
    Wbić jajka,wlać olej,ekstrakt z wanilii,wsypać przesianą przez sitko mąkę i całość wyrabiać mikserem ok.10 min.tak,żeby ciasto było gładkie i jednolite,na koniec wsypać sól i jeszcze raz krótko wyrobić ciasto.
    Wyjąć ciasto z miski,posmarować olejem i włożyć ciasto,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na podwojenia objętości na pół godz.
    Na podsypanym delikatnie mąką blacie podzielić ciasto na 12 kawałków,takich po 80 g.
    Z każdego kawałka uformować zgrabną bułeczkę i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do napuszenia na 40 min.
    Piec w rozgrzanym piekarniku 180 C,15-18 min.do zarumienienia.

  2. Letnie nadziać marmoladą lub dżemem (nożykiem od warzyw zrobiłam nacięcie na krzyż,na środku,nadziałam )posypać cukrem pudrem.
    Są równie smaczne na drugi dzień.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń