Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy Ptasie Mleko.

Klopsy Ptasie Mleko.

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 3669

Dodano:

Odsłon: 388

Smaczne i soczyste klopsy,dobrze nadziane,nadają się na obiad jak i również na święta.

Składniki

  • 7 szt.
  • 600 g mielonego
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubiona przyprawa do mielonego
  • Farsz:
  • 3 ugotowane jajka na twardo
  • 100 g sera
  • 50 g miękkiego masła
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej pietruszki
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • mąka pszenna i bułka tarta
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo.
    Mięso mielone przekładamy do miski,wsypujemy przyprawy,wbijamy jajko,przeciskamy przez praskę czosnek,ścieramy na tarce na małych oczkach cebulę,wedle uznania do smaku,wyrabiamy mięso ręką i odstawiamy do lodówki na 20 min.

  2. Jajka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub można użyć krajacza do warzyw,ser ścieramy na tarce,koperek i pietruszkę siekamy drobno i wrzucamy do farszu,dokładnie mieszamy wszystko i wrzucamy miękkie masło,wszystko razem mieszamy i formujemy w rękach owalne klopsiki,gotowe wkładamy do zamrażalnika na 20 min.żeby ściągnęły.

  3. Następnie wyjmujemy mielone z lodówki,odrywamy kawałki jak na klopsy i spłaszczamy na dłoni,na środku umieszczamy farsz jajeczny wyjęty z zamrażalnika,i zlepiamy tak,aby zakryć cały farsz,formujemy w rękach zgrabne klopsiki,które obtaczamy w mące ,następnie w rozbełtanym jajku z mlekiem i na końcu w bułce tartej.

  4. Tak przygotowane klopsy podsmażamy na patelni z olejem,z każdej strony i przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia,

  5. Podajemy z ulubionymi dodatkami do obiadu,zimne są smaczne na chleb,można normalnie kroić w plastry,nadają się również na wielkanocny stół.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń