Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski na parze Parowańce,Pampuchy z Sosem Truskawkowym.

Kluski na parze Parowańce,Pampuchy z Sosem Truskawkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 258 Ocena: 3166

Dodano:

Odsłon: 1998

Typowe Letnie Danie Kuchni Śląskiej,robiłam je pierwszy raz,jestem pod Wielkim Wrażeniem:-)Danie dla dużych i małych,polane sosem owocowym i podane ze świeżymi owocami,rewelacja :-)Przepis wyniosłam z Grup Kulinarnych,teraz i ja mogę poczuć się jak na Śląsku :-)

Składniki

  • 20 szt.
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka M
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • Sos Truskawkowy:
  • 300 g truskawek
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:świeże truskawki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlać ciepłe,ale nie gorące mleko,wsypać cukier i łyżkę mąki,pokruszyć drożdże,wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na ok.15 min.do podrośnięcia.
    Mąkę przesiać przez sitko do miski,dać szczyptę soli,wlać drożdże,rozbełtane jajka i zagniatać ręcznie lub mikserem,w trakcie zagniatania wlać roztopione masło,gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsypać trochę mąki.
    Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia swojej objętości na ok.30-35 min.miskę przykryć ściereczką.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką,delikatnie je rozciągnąć,uklepać ręką,i wykrawać koła szklanką,brzegi zlepić i zawinąć pod spód klusek.
    Gotować na parze,na specjalnym sitku po 10-15 min.
    Podawać polane sosem ze świeżymi owocami.
    Do miseczki wlać śmietany wrzucić umyte i osuszone truskawki bez szypułek i zblendować,wsypać cukier puder do smaku,wymieszać i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń