Dania główne Przepis na:
Kluski na parze Parowańce,Pampuchy z Sosem Truskawkowym.


Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 5363
Dodano: 13.06.2018
Odsłon: 2220
Składniki
- 20 szt.
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 40 g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka M
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- Sos Truskawkowy:
- 300 g truskawek
- 150 ml śmietanki 30 %
- 200 ml śmietany 18 %
- 2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:świeże truskawki
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Do miseczki wlać ciepłe,ale nie gorące mleko,wsypać cukier i łyżkę mąki,pokruszyć drożdże,wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na ok.15 min.do podrośnięcia.
Mąkę przesiać przez sitko do miski,dać szczyptę soli,wlać drożdże,rozbełtane jajka i zagniatać ręcznie lub mikserem,w trakcie zagniatania wlać roztopione masło,gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsypać trochę mąki.
Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia swojej objętości na ok.30-35 min.miskę przykryć ściereczką.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką,delikatnie je rozciągnąć,uklepać ręką,i wykrawać koła szklanką,brzegi zlepić i zawinąć pod spód klusek.
Gotować na parze,na specjalnym sitku po 10-15 min.
Podawać polane sosem ze świeżymi owocami.
Do miseczki wlać śmietany wrzucić umyte i osuszone truskawki bez szypułek i zblendować,wsypać cukier puder do smaku,wymieszać i gotowe.
Komentarze do przepisu (0)