Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa z marchewką i groszkiem

Kremowa zupa z marchewką i groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1792

Dodano:

Odsłon: 213

Poniedziałkowa pomidorowa na niedzielnym rosole to klasyka gatunku i kwintesencja polskiego obiadu. Ot to taki polski zwyczaj od zarania dziejów. Jednak z rosołu można wyczarować nie tylko pomidorową. Rosół jest świetną bazą do wielu zup, więc poniedziałki nie muszą być nudne. Zapraszam Was na pyszną, kremową zupę z warzywami i szczyptą curry.

Składniki

  • 3 litry rosołu *
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 200 g mrożonego groszku zielonego
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • ½ łyżeczki curry medium
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz biały i sól
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i chwilę smażymy na średnim ogniu. Dodajemy czosnek, marchew, curry i kurkumę. Mieszając podsmażamy wszystko około 2 minut. Wlewamy rosół i gotujemy wszystko razem około 10 minut.
    Dodajemy ziemniaki i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy groszek zielony i gotujemy kolejne 2 minuty. Teraz dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i sporą ilością białego pieprzu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń