Do góry

Desery Przepis na:

Łatwe ciasto wiśniowe

Łatwe ciasto wiśniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 269

Dodano:

Odsłon: 13689

TO CIASTO MOŻNA PIEC NIE TYLKO WTEDY, GDY JEST SEZON NA WIŚNIE. JEŚLI JEDNAK UŻYWAMY WIŚNIOWYCH PRZETWORÓW, POWINNIŚMY JE DOKŁADNIE ODCEDZIĆ Z SYROPU

Składniki

  • CIASTO : 750 g wiśni, 1 cytryna, 1 laska wanilii, 125 g miekkiego masła ,
  • 125 g brązowego cukru, szczypta soli, 3 duże jajka, 200 g maki pszennej , 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ,
  • masło do nasmarowania formy, cukier puder do posypania
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyć świeże wiśnie, oderwać ogonki i wydrolować. Umyć cytrynę, wytrzeć do sucha i przepołowić. Otrzeć skórkę z jednej połówki i wycisnąć sok z obydwu. Rozciąć wzdłuż laskę wanilii i wyjąć nasionka. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Ubić w misce masło, cukier, nasionka wanilii, sól, a także otartą skórkę z cytryny razem z sokiem, żeby powstała piana. Podczas ubijania kolejno dodawać jajka do miski. Zmieszać mąkę i proszek do pieczenia, a nastepnie dodać do ubitych składników i zagnieść ciasto.

  2. Natrzeć formę tłuszczem. Rozłożyć ciasto płasko w formie, na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec w piekarniku około 50 minut. Studzić upieczone ciasto około 10 minut w formie, potem wyjąć i wystudzić całkowicie na drucianej podstawce. Posypać cukrem pudrem i podawać

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń