Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik z kremem z kaszy manny

Miodownik z kremem z kaszy manny

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3646

Dodano:

Odsłon: 9451

Pyszny, pachnący miodem miodownik z kremem z kaszy manny jest łatwy do wykonania i można, a nawet trzeba go zrobić kilka dni wcześniej, niż będziemy go jeść.

Składniki

  • (forma 23 cm x 33 cm)
  • Ciasto:
  • Masło 200 g
  • Miód naturalny 150 g (3 łyżki)
  • Cukier 200 g
  • Śmietana 18% 2 łyżki
  • Jabłko 3 szt, (M)
  • Mąka pszenna typ 550 600 - 650 g
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Krem:
  • Mleko 500 ml
  • Kasza manna 80 g (5 łyżek)
  • Cukier 150 -200 g
  • Masło 200 g
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Polewa:
  • Czekolada deserowa 100 g
  • Śmietana 30% 80 ml
  • Miód naturalny 1 łyżeczka
  • Dodatkowo:
  • Orzechy włoskie 100 g
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Margarynę, miód i cukier zagotować, aby się rozpuścił cukier i odstawić do wystudzenia.

    Roztrzepać jajka ze śmietaną i wmieszać w wystudzoną masę miodową.

    500 g mąki wymieszać z sodą, dodać powstałą masę i zagnieść ciasto. Podczas zagniatania ciasto jest dość luźne i dlatego dłoń posypywać pozostałą mąką. Po zagnieceniu ciasto nie jest bardzo twarde, ale odstaje od dłoni.

    Ciasto podzielić na 3 równe części (ja ważę). Na papierze do pieczenia zaznaczyć wymiar dna foremki i bezpośrednio na nim rozwałkować jedną część ciasta nadając odpowiedni kształt (grubość 0,5 cm). Podczas wałkowania, wałek i wierzch ciasta delikatnie oprószyć mąką.
    Rozwałkowane ciasto razem z papierem przenieść do foremki, wyrównać jego powierzchnię i całość nakłuć widelcem, aby w czasie pieczenia nie utworzyły się nierówności.

    Placek piec 12 minut w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć z papieru. Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie i łatwo się kruszy, po wystudzeniu staje się twarde. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta.

    Wystudzone placki przełożyć kremem z kaszy manny, wierzch polać polewą i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Wstawić na co najmniej 48 godzin do lodówki.

  2. Krem:

    Mleko podgrzać z cukrem i gdy rozpuści się cukier, dodać kaszę i ciągle mieszając chwilę gotować, aż kasza zacznie gęstnieć (w kaszy nie powinno być grudek). Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta, to dodać 200 g cukru, a jeśli mniej, to wystarczy 150 g.

    Ugotowaną kaszę przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Masło zmiksować i ciągle miksując dodawać po łyżce kaszy manny, a pod koniec dodać również sok z cytryny. Miksować do czasu, aż masło połączy się z kaszą i powstanie jednolita konsystencja kremu.

  3. Polewa:

    Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać miód, śmietanę i rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą.

    Podczas rozpuszczania składniki ciągle mieszać, aż powstanie jednolita polewa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń