Do góry

Desery Przepis na:

Orzeźwiające ciasto - Zielone jabłuszko

Orzeźwiające ciasto - Zielone jabłuszko

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2186

Dodano:

Odsłon: 1567

Nadeszła jesień. Z drzew spadają pierwsze żółte liście. Babie lato leniwie snuje się po świecie łapiąc ostatnie, ciepłe promienie słońca. Poranki pachną chłodem, domy ciepłem kominków, a sady jabłkami. O tej porze roku jabłka są na prawdę wyjątkowe. Soczyste, rumiane takie pyszne. Czym że była by jesień bez pachnącego ciasta z jabłkami? Szarlotka obowiązkowo, ale tym razem zrobiłam orzeźwiające ciasto z jabłkami, delikatnym biszkoptem i masą śmietankową.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 80 g mąki tortowej
  • 27 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Masa jabłkowa:
  • 5 - 6 dużych jabłek *
  • 3 galaretki jabłkowo - miętowe **
  • 1,2 litra wody
  • Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ¼ szklanki wody
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
    Dno formy do pieczenia o wymiarach 25 x 30 wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 25 - 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu i wkładamy do z powrotem do formy.


  2. Masa jabłkowa

    Do wrzątku dodajemy galaretki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Do tężejącej galaretki dodajemy jabłka, mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby galaretka zastygła.


  3. Masa śmietankowa

    Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej śmietany dodajemy pastę waniliową i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wystudzoną żelatynę. Masę śmietankową mieszamy i wykładamy równo na wierzch masy jabłkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.

    Notes

    * użyłam jabłek odmiany jonagold
    ** można zastąpić galaretką agrestową, jednak miętowa świetnie pasuje. Ciasto jest orzeźwiające, a mięta nie jest bardzo wyczuwalna

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 18 kwietnia Zdecydowanie moje smaki <3 Tam, gdzie jabłka, tam i ja <3 Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 18 kwietnia przepyszne,szkoda,ze u nas nie ma galaretek miętowych tylko agrestowe:(
na kawałeczek chętnie się skuszę:)
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

artur17 18 kwietnia Poproszę kawałek :) Wspaniałe ciasto

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń