Do góry

Śniadania Przepis na:

Parzone Naleśniki na Kefirze.

Parzone Naleśniki na Kefirze.

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 2482

Dodano:

Odsłon: 6528

Lubimy różnego rodzaju naleśniki,racuszki i inne cuda,będąc mamą małego smyka staram się zawsze urozmaicać,śniadania i kolacje ;-)

Składniki

  • 10 szt.
  • 1 szkl.ciepłego kefiru
  • 1 jajko L
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 łyżki oleju
  • pół szkl.wrzącej wody
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/3 łyżeczki soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciepły kefir,jajko,cukier i sól wymieszać w misce,przesiać przez sitko mąkę i jeszcze raz dobrze wymieszać,ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany.
    Do wrzącej wody wsypać sodę,szybko wymieszać,wlać do ciasta,wlać olej i wszystko dokładnie wymieszać,odstawić na 20 min.

  2. Pierwszego naleśnika smażyć na posmarowanej olejem patelni,

  3. następne już bez użycia oleju.

  4. Smażymy z obu stron na rumiano,podajemy z ulubioną konfiturą,dżemem,lub serem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń