Do góry

Dania główne Przepis na:

"Frutakosy"

Frutakosy

Autor: PysiaGotuje

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 219

Dodano: 20.03.2017

Odsłon: 387

Takosy z ciasta naleśnikowego faszerowane serem, kurczakiem i pieczarkami. Pycha!

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kury
  • okolo 0,5 kg pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • kostka żółtego, ulubionego sera
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 2 lyżeczki oliwy
  • sól, pieprz, przyprawy do mięsa
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta na naleśniki:
    Do miski wlać wodę i mleko, dodać jajko i wymieszać. Dodać łyżeczkę soli, przesianą mąkę i oliwę. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni tak, by ciasto było plastyczne i nie przypieczone.

  2. Przygotowanie pieczarek:
    Pieczarki umyć i pokroić. Na patelni roztopić trochę masła, wrzucić pieczarki i smażyć do odparowania wody, która udzieliła się z grzybów. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulkę i smażyć jeszcze przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem.

  3. Przygotowanie mięsa:
    Pierś z kurczaka dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miseczki. Przyprawić ulubionymi przyprawami (u mnie: bazylia, oregano, papryka mielona słodka, sól, pieprz, czosnek granulowany), dodać odrobinę oliwy i dokładnie wymieszać. Usmażyć.

  4. Na dużych oczkach zetrzeć ser.
    Przygotowanymi składnikami będziemy faszerować nasze naleśniki.
    Na połowie usmażonego wcześniej naleśnika kładziemy ser, pieczarki, mięso i jeszcze raz ser. Składamy na pół.

    Takosy smażymy na rozgrzanym oleju jeszcze z obu stron tak, by naleśniki uzyskały złocisty kolor, a ser się roztopił.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń