Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki świętokrzyskie

Rogaliki świętokrzyskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 276 Ocena: 1333

Dodano:

Odsłon: 4096

Jest w moim domu taki stary zeszyt w którym jeszcze przed wyfrunięciem z gniazda notowałam przepisy z zeszytu mojej mamy. Przy wielu z nich na marginesie pojawiała się notatka: Mama. Krótka informacja o tym, że przepis pochodził od mamy, czyli od mojej babci. Z pokolenia na pokolenie, z rąk do rąk, z zeszytu do zeszytu . Mam sentyment do tych przepisów. Przywołują niezwykle silne olfaktoryczne wspomnienia i dlatego lubię do nich powracać. Jednym z takich przepisów jest przepis na krucho - drożdżowe rogaliki świętokrzyskie. Małe, kruche, delikatne i pyszne rogaliki przeważnie nadziane były domowymi powidłami. Posypane koniecznie grubym cukrem, smakowały zawsze wyjątkowo. Zapraszam Was na degustację.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 50 g drożdży
  • 6 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • (lub 1 jajko i 60 ml śmietany 18%)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe *
  • cukier rafinada
  • 1 jajko
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, posiekane masło i cukier wanilinowy. W kubeczku podgrzewamy delikatnie mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto.
    Z ciasta wałkujemy koła o średnicy 28 cm i grubości 1/2 cm. Koła dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wykładamy niewielką ilość powideł i zwijamy w rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 15-20 minut. Studzimy na kratce.
    * można użyć dowolnej marmolady lub gęstego dżemu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń