Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z tortellini i ananasem

Sałatka z tortellini i ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1781

Dodano:

Odsłon: 1888

Tortellini to małe pierożki nadziewane farszem, przypominają nasze polskie uszka. Z produkcji tych kulinarnych smakołyków słynie Valeggio. Lokalne przysmaki klejone są ręcznie, a ich tajemnica smaku opiera się na starej recepturze. W naszej kuchni pierożki wykorzystywane są najczęściej do różnych dań, zapiekanek czy zup. Dziś są głównym składnikiem sałatki - niezwykle smacznej i prostej w przygotowaniu.

Składniki

  • 500 g tortellini z prosciutto
  • 1 puszka ananasa
  • 2 średnie pory
  • 150 g żółtego sera
  • 1 pęczek koperku
  • Sos
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz czarny i sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Białe części pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie talarki. Ananasa odsączamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki. W dłoniach odciskamy z nadmiaru soku. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy świeżo posiekany koperek i mieszamy. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki. Gotową sałatkę przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń