Do góry

Desery Przepis na:

Sernik waniliowy z Cadbury

Sernik waniliowy z Cadbury

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2179

Dodano:

Odsłon: 585

Historia sernika jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na temat sernika pojawiają się już w starożytnej Grecji i Rzymie. Jego historia sięga więc już ponad 2 tysiące lat. W XIX wieku przepisy na serowe ciasto razem z kolonistami dotarły do Ameryki Północnej i tam ewoluowały. W 1872 roku w Nowym Jorku przypadkowo odkryto produkowany do dzisiaj serek Philadelphia, który pozwolił zmodyfikować serowy przepis. Lekki i delikatny sernik nowojorski funkcjonuje do dziś. Istnieje wiele przepisów na serniki, z różnymi dodatkami i o różnych smakach. Dziś zapraszam Was na wilgotny, puszysty i mocno waniliowy sernik, obficie oblany fantastyczną czekoladą z chrupiącymi dodatkami.

Składniki

  • Spód:
  • 200 g zbożowych ciastek *
  • 60 g masła
  • Masa serowa:
  • 750 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 230 g cukru
  • 5 jajek
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Dodatkowo:
  • 200 g czekolady Cadbury **
  • 60 g śmietanki słodkiej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Spód

    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.


  2. Masa serowa

    Do sera dodajemy mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
    W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.


  3. Polewa

    Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika.
    * użyłam ciastek degistive
    ** użyłam Cadbury Marvellous Smashables Jelly Popping Candy

    Notes

    - podczas pieczenia sernik rośnie. Po wyjęciu z piekarnika równo opada
    - sernik najlepiej kroić ciepłym nożem, wtedy polewa łatwiej się kroi

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 30 marca Smacznie. Ale nie rozumiem dlaczego znowu ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 marca Sernik to ja zawsze, nawet jak to są Twoje zasady zgodnie z hasłem w nicku ;D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń