Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczyste frikadelki

Soczyste frikadelki

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 20

Dodano:

Odsłon: 82

originalny słodko kwaśny-smak

Składniki

  • 40 dag mięsa mielonego
  • średnia cebula
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 łyżki śmietany (12%)
  • 2 łyżki suszonego berberysu
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. * berberys moczymy około 5 min w zimnej wodzie

    * śliwki kroimy na cieńkie paseczki

    * cebulę kroimy w drobną kosteczkę

  2. * pokrojone śliwki, cebulę i odcedzony berberys dodajemy do mięsa mielonego,

    * solimy, pieprzymy wg. uznania, dodajemy śmietanę; mieszamy do uzyskania jednolitej masy

  3. * formujemy owalne frikadelki

    * smażymy z każdej strony po 5 minut, do uzyskania złocistego koloru


    * podajemy z chlebem, frytkami, sałatką, świeżymi warzywami, sosami, śmietaną - wg uznania


    p.s. moje frikadelki serwowane były na chlebku typu lawasz ze świeżymi ogórkami, pomidorami i fetą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń