Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi zawijane w szynce i serze, na pomidorowym sosie w cieście francuskim. Idealna przystawka na wieczór.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 144
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 189
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 947
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3056
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 271
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 144
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 189
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 947
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3056
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 271
Składniki
Sos (moja wariacja): W niedużym garnku na łyżce masła podsmażamy przeciśnięty przez prasę czosnek, do złotego koloru. Następnie wlewam wino i gotuje je przez około 3 minuty. Dodaje przecier pomidorowy i gotuje pod przykryciem 10 min do zgęstnienia. Z racji tego, że sos na winie wychodzi dość rzadki na koniec gotowania dodaje 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i przyprawy do smaku (sól, pieprz cytrynowy, posiekaną świeżą bazylię i odrobinę cukru jeżeli smak sosu jest troszkę kwaśny). Sos studzę.
Ze szparagów odcinam zdrętwiałą cześć - wystarczy zgiąć je delikatnie i zdrętwiała końcówka powinna sama się ułamać. Następnie zalewam je wrzątkiem dosłownie na 5-10 sekund, aby dokładnie się umyły.
3) Ciasto francuskie kroje w kwadraty. Smaruje je cieńką warstwą sosu i na każdym kwadracie układam kawałek żółtego sera, szynki i na to po 1-2 szparagi. Całość zawijamy po skosie mocno sklejając żeby się nie rozpadł w trakcie pieczenia.
4) Tak przygotowane szparagi w cieście układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 220 stopni. Ja użyłam termoobiegu więc po około 13 minutach były gotowe. Jeśli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już upieczone a szparagi miękkie można długą wykałaczką nakuć ciasto. Jeśli będzie ona czysta bez ciasta na sobie oznacza to, że ciasto już jest upieczone.