Do góry

Przekąski Przepis na:

Szyneczka gotowana-wyjątkowo krucha i soczysta

Szyneczka gotowana-wyjątkowo krucha i soczysta

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 47355

szyneczka wychodzi przepyszna.Robię ją cały czas Polecam bo naprawdę warto,jest krucha,soczysta i doprawiona idealnie-spróbujcie sami taką zrobić

Składniki

  • Do peklowania (do wstrzyknięcia w szynkę):
  • 1 kg mięsa od szynki
  • 100ml wody
  • 25g soli
  • na zalewę:(na 1 litr wody
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majeranku.
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego,
  • 50g soli peklującej,
  • 2-3listki laurowe,
  • Do gotowania: robimy nową zalewę-Na 2 litry wody dajemy :
  • 2 łyżki majonezu,
  • ziele angielskie, pieprz,
  • kilka ząbków czosnku(ja daję nie obierany tylko rozgnieciony)
  • majeranek, listek laurowy
  • jeśli mięsko było peklowane to 1 łyżkę soli jeśli nie było peklowane to 4 łyżki.
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do peklowania: na 1 kg mięsa 100ml wody z 25g soli peklującej to wstrzykujemy do mięsa(można zwykłą strzykawką zakupioną w aptece). Po o strzyknięciu wstawiamy do zalewy na 1 litr wody 50g soli peklującej, 3 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, 2-3listki laurowe, 2 łyżki majeranku.

  2. Zostawiamy na kilka dni w lodówce(3-4 dni). Codziennie odwracamy.
    Do gotowania: robimy nową zalewę-Na 2 litry wody dajemy 2 łyżki majonezu, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku(ja daję nie obierany tylko rozgnieciony), majeranek, listek laurowy, ewentualnie jakieś ulubione zioła, jeśli mięsko było peklowane to 1 łyżkę soli jeśli nie było peklowane to
    4 łyżki.
    Mięsko sznurujemy wkładamy do wody (tak by całkowicie było zakryte).

  3. Wstawiamy na gaz i od zagotowania (pyrkamy) 8minut. Zostawiamy w tej wodzie na min 6h. Następnie wstawiamy jeszcze raz i znów gotujemy 8 minut i zostawiamy do wystygnięcia.

  4. Jak wystygnie to wkładamy do lodówki ,żeby stężała i ,żeby można było łatwo pokroić na cienkie plasterki-
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agasi 17 kwietnia 2017 Zaufałam i robiłam wg tego przepisu schab na Święta Wielkanocne. Chciałam zabłysnąć. I co? zabłysnęłam, bo wyszło przepysznie. Nie wstrzykiwałam wody z solą, bo nie miałam strzykawki i na koniec do gotowania dałam tylko 2 łyżki soli i myślę, że dobrze zrobiłam. Po wyjęciu z zimnej zalewy zawinęłam w folie spożywczą do dalszego chłodzenia w lodówce. Z początku bałam się i wahałam się czy zaufać i po raz drugi zagotować 8 min. Wydawało mi się, że może być za długo. A okazało się, że mięsko po wystudzeniu wyszło soczyste, delikatne, rozpływające się w ustach. Jest to zdecydowanie mój ulubiony przepis na schab, następnym razem spróbuję szyneczkę. Myślę, że ten majonez tez nadał smaku. Dziękuję za przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tadeo_l 05 kwietnia 2017 Na 1kg.mięsa daje się od 35g do 40g soli peklującej i nie ma potrzeby dawać już zwykłej soli, co do parzenia dwa razy po 8 minut to za krótko, mięso wieprzowe musi osiągnąć temperaturę w środku minimum 65*C inaczej może się to źle skończyć dla naszego zdrowia. Sól peklująca w takiej dawce na pewno nam nie zaszkodzi, (w sklepowych wyrobach jest jej o wiele więcej i jeszcze różnych innych wynalazków) a mięsko w środku pozostanie różowiutkie i możemy mieć pewność że się nie zatrujemy np. jadem kiełbasianym. Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 05 kwietnia 2017 Czy ta sól "peklowa" konieczna? Staram się nie korzystać z tego dobrodziejstwa. To już tradycyjnie upiekę szyneczkę wg Pana Tomka Jakubiaka.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 03 kwietnia 2017 Pysznie wygląda,robię tak schab (na moim profilu)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń