Do góry

Przekąski Przepis na:

Tort sałatkowy-idealna przekąska na imprezę

Tort sałatkowy-idealna przekąska na imprezę

Autor: KreatywnaKasia

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 2848

Dodano: 17.10.2017

Odsłon: 28384

chciałam zrobić coś innego-jak to ja-hihi,widziałam już kilka razy takie torty,kiedyś w Islandii jadłam taki tylko tam już kupuje się gotowy specjalnie przekrojony wzdłuż chleb i farsz był jajeczno- krawetkowy-też pycha,ja bym nie była sobą jak bym coś nie wymyśliła po swojemu i zrobiłam trzy różne warstwy-pieczarkowa,jajeczną i szynkową-okazało się,ze pasowały do siebie świetnie-goście byli zachwyceni-szczerze polecam

Składniki

  • SKŁADNIKI:
  • na pierwszą warstwę:
  • 30 dag pieczarek,
  • 70g serka topionego kremowego
  • łyżka oleju
  • sól,pieprz
  • na drugą warstwę:
  • 25-30 dag szynki konserwowej,
  • pół cebuli,
  • 2 ogórki korniszony
  • łyżeczka musztardy,
  • 100 g serka topionego
  • łyżka majonezu
  • łyżka śmietany 18 %
  • na trzecią warstwę:
  • 6 jajek
  • 5-6 rzodkiewek
  • szczypiorek
  • dwie łyżki majonezu
  • sól,pieprz
  • dodatkowo:
  • duży słoik majonezu,jeden chleb tostowy,i wędlina ,jajko,i warzywa do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE:
    pierwsza warstwa:
    pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmażyć na łyżce oleju,doprawić solą i pieprzem,jak przestygnie to wymieszać z serkiem topionym,
    druga warstwa:
    szyneczkę,pół cebulki,i korniszony pokroić w drobną kosteczkę,wymieszać z serkiem i musztardą ,majonezem i śmietanką
    trzecia warstwa:
    jajka gotujemy na twardo,ścieramy na tarce o grubych oczkach,razem z rzodkiewkami,,szczypiorek kroimy drobniutko,mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem,
    układamy na półmisku kromki chleba tostowego-ja robiłam tak:

  2. na to pierwszą warstwę -pieczarkową

  3. na to znowu chlebek i druga warstwa -szynkowa

  4. na to znowu chlebek i trzecia warstwa -jajeczna

  5. na wierzch jeszcze warstwa chleba i całość dookoła smarujemy majonezem i dekorujemy według uznania i gotowe,po przekrojeniu wygląda tak:

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marusia26 19 października Ja sobie wypraszam takie cuda.:D Znowu przytyję. :( :D Zabieram :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 19 października Chciałam napisać, to przepis (lekko zmodyfikowany) sprzed ponad 30 lat. To były hity. Jak wspomina - embepe13 - robiło się na pumperniklu, na każdą imprezę (nazywane również "zapchaj dziurą") w dobie kartek. Też mam taką książeczkę.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 19 października Jest to super przystawka, dzięki za przypomnienie. mam taką starą książeczkę z przepisami na torty kanapkowe, pasty np z serkiem białym i szczypiorkiem a druga z makreli z jajkiem, chleb np graham i pumpernikiel, smak i wygląd - rewelacja. Pozdrawiam i życzę nowych pomysłów :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 października Bardzo fajna "rzecz", na pewno do zrobienia :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń