Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowa Biedronka:-)

Truskawkowa Biedronka:-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 285 Ocena: 3652

Dodano:

Odsłon: 6282

Bardzo łatwe,tanie i smaczne ciasto na niedziele i nie tylko;-) Kisielowy krem pyszota :-)

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3\4 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,ale nie trzeba dawać jak toś nie lubi.
  • Masa :
  • 2 paczki kisielu truskawkowego
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500 ml śmietany 36%
  • 150 g np.borówek ( mrożone ) ,ale to opcjonalnie,mogą również być inne owoce,ja akurat nic nie dałam i też bardzo dobre jest:-)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, do tego dodać kolejno po jednym żółtku, lekko wymieszać i powoli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Piec w temp.180 stopni przez 25-30 minut.
    Wyjąć na blat ,ściągnąć papier i odstawić do wystygnięcia,po czym przekroić na pół.
    Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
    Do ciepłych wsypujemy 2 galaretki i miksujemy.
    Zostawiamy do ostudzenia.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
    Dodajemy po łyżce wystudzonej masy z kisielu , mieszamy.
    Na przekrojony biszkopt wykładamy masę kisielową ,zostawiając sobie trochę na górny biszkopt dosłownie na przesmarowanie,żeby wiórki się lepiej trzymały.
    Drugi biszkopt przesmarowujemy resztą masy i wycinamy w biszkopcie kółka za pomocą kieliszka.
    Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki do stężenia.
    Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody.
    Do otworów w cieście wkładamy owoce,lub zostawiamy puste , zalewamy lekko tężejącą galaretką i obsypujemy na około wszystkie dziurki wiórkami kokosowymi.
    Wkładamy do lodówki i gotowe:-)












Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń