Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowa tarta

Truskawkowa tarta

Autor:

Przepisów i artykułów: 297 Ocena: 7448

Dodano:

Odsłon: 965

Delikatne truskawkowe nadzienie na kruchym spodzie-idealne na ciepłe dni

Składniki

  • 300g TRUSKAWEK
  • 1/3 SZKL. CUKRU
  • SOK Z JEDNEJ CYTRYNY
  • 2 ŁYŻKI ŻELATYNY W PROSZKU
  • 300g SCHŁODZONEJ KREMÓWKI
  • 250g MĄKI
  • 150g MASŁA LUB MARGARYNY
  • 70g CUKRU PUDRU
  • CUKIER WANILIOWY
  • 2 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY
  • 1 ŻÓŁTKO
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z MĄKI,CUKRU,ŚMIETANY,CUKRU PUDRU,CUKRU WANILIOWEGO,MASŁA I ŻÓŁTKA-
    ZAGNIEŚĆ GŁADKIE CIASTO
    ROZWAŁKOWUJEMY TROCHĘ WIĘKSZE NIŻ FORMA(ja rozwałkowuję między dwoma kawałkami foli spożywczej bo wtedy łatwiej jest je przenieść)

  2. WYKŁADAMY NA BLASZKĘ
    NAKUWAMY WIDELCEM I DAJEMY DO LODÓWKI NA 30 MIN

  3. JA DODATKOWO PIEKĘ KAŻDY SPÓD DO TARTEJ OBCIĄŻONY FASOLĄ,KTÓRĄ WYSYPUJĘ NA PAPIER DO PIECZENIA ,KTÓRY UKŁADAM NA CIASTO,WTEDY MAM PEWNOŚĆ,ŻE BRZEGI CIASTA NIE OPADNĄ(FASOLĘ UŻYWAM WIELOKROTNIE TĄ SAMĄ,MAM ODŁOŻONĄ TYLKO DO PIECZENIA)
    PIEKĘ CIASTO W 200 STOPNIACH 12 MIN,POTEM ZDEJMUJĘ FASOLĘ I PIEKĘ JESZCZE 2-3 MIN ŻEBY SIĘ DOPIEKŁO,ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA

  4. TRUSKAWKI OBIERAM Z SZYPUŁEK,MIKSUJĘ Z SOKIEM Z CYTRYNY I CUKREM
    ZAGOTOWUJEMY NASZ MUS,,WYŁĄCZAMY I MIESZAMY Z ŻELATYNĄ ROZPUSZCZONĄ WCZEŚNIEJ W 1/4 SZKL. ZIMNEJ WODY
    UBIJAMY ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ I DODAJEMY OSTUDZONY MUS,
    MIESZAMY DELIKATNIE ŁYŻKĄ
    WYLEWAMY NA CIASTO,DAJEMY DO LODÓWKI NA OK 1-2 GODZ,
    DEKORUJEMY I MOŻEMY ZAJADAĆ
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń