Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1821

Dodano:

Odsłon: 607

Burak jest popularny nie tylko w Polsce. My jednak, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki głównie dla smaku, nie doceniamy ich zdrowotnych zalet. A to dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miseczka zupy buraczkowej to miseczka pełna zdrowia. Przygotowanie jej zajmuje naprawdę nie wiele czasu i można ją przygotować o każdej porze roku. W naszym domu dość często gości na stole, bo wszyscy ją uwielbiają. Spróbujcie koniecznie.

Składniki

  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 4 duże buraki
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • ½ pora
  • ¼ korzenia selera
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 duży pęczek koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz czarny i sól
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Trzy buraki, marchew, selera i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Burak, który nam pozostał obieramy i kroimy na ćwiartki. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy ziemniaki, buraka, pora i wszystkie starte warzywa. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
    Zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby składniki się połączyły. Wyjmujemy z zupy ćwiartki buraka i dodajemy posiekany koperek.

    Notes

    - bulion warzywny można zastąpić bulionem drobiowym
    - buraka, którego dodajemy w ćwiartkach do zupy w trakcie gotowania, zapewni nam piękny kolor. Buraki starte na tarce szybciej tracą swój kolor
    - jeśli zamierzacie podgrzewać zupę później, nie wyjmujcie ćwiartek buraka z zupy
    - przy podgrzewaniu zupy nie należy doprowadzać jej długiego wrzenia, gdyż straci kolor
    - barszcz możecie zakwasić według własnych upodobań. Jeśli lubicie bardziej kwaśniejszy dodajcie po prostu więcej soku lub kwasku cytrynowego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń