Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa lasagne

Zupa lasagne

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1815

Dodano:

Odsłon: 4353

Zabieram Was do Włoch, gdzie w promieniach gorącego słońca, hałasują cykady. Malownicze krajobrazy współgrają z dobrym winem i wspaniałą kuchnią. Lazania jest jedną z symbolicznych potraw włoskiej kuchni, znana i przez wielu lubiana. Dziś trochę w innej odsłonie, w prostszej i szybszej wersji bez zapiekania. Zapraszam Was na sycącą i pyszną zupę, pachnącą włoską bazylią i parmezanem.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 250 g makaronu tripoline *
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 140 g koncentratu pomidorowego
  • 1 duża marchewka
  • ½ łyżeczki ostrej pasty paprykowej **
  • 2 łyżki startego grana padano
  • 1 duża cebula
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz czarny i sól
  • Dodatkowo
  • 150 g grana padano
  • 125 g mozzarelli
  • kilka listków świeżej bazylii
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy czosnek i miażdżymy. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy czosnek i mięso mielone. Podsmażamy mieszając, do momentu aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, passatę pomidorową, koncentrat i bulion. Dodajemy pozostałe składniki i wszystkie przyprawy.

  2. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron był ugotowany al'dente. Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy, mieszamy. Mozzarellę i parmezan ścieramy na tarce. Zupę nalewamy do miseczek, wierzch posypujemy startym serem mozzarella i grana padano. Podajemy udekorowane bazylią.


    * można zastąpić makaronem lasagne
    ** można zastąpić chilli, pieprzem cayenne - oczywiście w innych proporcjach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń