Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Goa

Kurczak Goa

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9868

Dodano:

Odsłon: 7484

Kurczak Goa

Składniki

  • 4 filety udek z kurczaka
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • parę ziaren pieprzu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kmin rzymski, kurkumę, cynamon i sól mieszamy, dodajemy odrobinę oliwy. Marynatą nacieramy udka, mięso szpikujemy ziarnami pieprzu i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie masło i oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dorzucamy do tego udka z kurczaka i smażymy do zrumienienia, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, solimy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. My kurczaka zjedliśmy z ciemnym ryżem i sałatką z ogórka z jogurtem i chili.
    Książka, z której pochodzi przepis to "Podróże ze smakiem" Anny Kwiatkowskiej i Tomasza Rudomino.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń