Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowy w Majonezie.

Przepis dnia 2019-06-23
Schabowy w Majonezie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 491 Ocena: 8902

Dodano:

Odsłon: 52318

Schab jest soczysty w środku,a mięso bardziej delikatne,kotlety przygotowane w ten sposób są pycha :-) Robiłam również kotlety drobiowe w majonezie,ale moja metoda była inna a tu skorzystałam z przepisu od Ania.Gotuje.pl.

Składniki

  • 4-5 plastrów schabu
  • 1 jajko L
  • 1 spora łyżka majonezu
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiona przyprawa do wieprzowiny
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Każdy plaster schabu,rozbić na deseczce,na grubość ok.8 mm.
    Przyprawić z obu stron solą i pieprzem,użyłam jeszcze dodatkowo ulubionej przyprawy do wieprzowiny.

  2. Przygotować w miseczce marynatę majonezową,do miski wrzucić majonez,koperek i natkę pietruszki,wbić jajko,wlać sok z cytryny,całość dokładnie wymieszać.

  3. Każdy plaster schabu wkładać do marynaty,tak aby był oblepiony z obu stron i układać na talerzu,jeden na drugim,

  4. marynaty spokojnie starczy na duże kotlety lub jak u mnie na średnich.
    Talerz z kotletami przykryć folią spożywczą,wstawić do lodówki na min. 4 godz.lub całą noc.
    Następnie obtoczyć w bułce tartej,

  5. smażyć na oleju,na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
    Podawać z ulubionymi dodatkami,u nas młode ziemniaki z koperkiem i surówka z młodej kapusty z marchewką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń