Do góry

Dania główne Przepis na:

Zakręcone pizzerinki drożdżowe.

Zakręcone pizzerinki drożdżowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 11556

Dodano:

Odsłon: 318

Pizzerinki powstały z potrzeby chwili, z tego co się nawinęło, czyli takie resztkowe, co tu wiele gadać, czyszczenie lodówki było. Przygotowałam je na drugie danie pod syna, staram się urozmaicać teraz dania, gdy jest w domu, a jak widać dziecku wiele do szczęścia nie potrzeba. Zjedliśmy jeszcze resztę na kolacje, bo były tak syte ???? Najmłodszy w rodzinie był bardzo zadowolony, więc puszczam przepis dalej.

Składniki

  • 15 szt.
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej + –
  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • ok. 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego letniego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • Nadzienie:
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek, u mnie wykorzystałam mrożone
  • 2 laski kiełbasy lub skrawki kiełbas z lodówki
  • ok. 150 g tartego sera żółtego
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • Sos:
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy
  • 2 ząbki czosnku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakręcone pizzerinki drożdżowe.

Przygotowanie

  1. Do miski wlać ciepłe mleko, wsypać cukier kryształ, rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15-20 min. do momentu aż drożdże zaczną pracować. Następnie wsypać sól, wbić jajko, wrzucić śmietanę, przesiać przez sitko resztę mąki i wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania wlać olej, ciasto ma odchodzić od ręki, misy miksera. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, ja użyłam reszty mrożonych. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, wrzucić pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i jeszcze chwilkę podsmażyć.
    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Przecier pomidorowy wymieszać z olejem, wodą i przyprawą do pizzy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
    Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na podsypanym mąką delikatnie blacie, następnie uformować wałek i rozwałkować na prostokąt. Posmarować sosem pomidorowym, rozsypać 3/4 tartego sera, rozłożyć zawartość patelni, i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na paski szer. 2 – 3 cm i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Odstawić na 15 min. do napuszenia, posypać resztą tartego sera i wstawić do piekarnika na 15 – 20 min.
    Piec w temp. 180 C.Podawać na ciepło z ketchupem, chociaż na zimno tez smakują rewelacyjnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń