Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 2287
Dodano: 23.11.2020
Odsłon: 4495
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dynię makaronową dokładnie umyć, osuszyć, odkroić oba jej końce, przekroić na pół i usunąć wszystkie nasiona.
Wnętrze dyni posmarować oliwą z oliwek oraz doprawić solą do smaku.
Następnie ułożyć dynię na blasze do pieczenia, wewnętrzną stroną do dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.
Po tym czasie przewrócić dynię na drugą stronę i piec przez kolejne ok. 10 minut.
W międzyczasie ok. 400 gram kiełbasy pokroić w odpowiadającej nam wielkości krążki.
Zetrzeć na tarce ser Gruyere w ilości 1 szklanki.
Posiekać listki jarmużu w ilości 2 szklanek.
Drobno posiekać garść natki pietruszki.
Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i przy pomocy widelca wyjąć całe jej wnętrze ze skóry, powinno ono wyglądem przypominać spaghetti.
Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu, kiedy będzie ciepła wrzucić pokrojoną kiełbasę i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż będzie pięknie podpieczona z każdej strony.
Do miski dodać 5 jajek, 1 szklankę mleka, 1 łyżeczkę mielonej szałwii, garść drobno posiekanej natki pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
Do mieszanki dodać podsmażoną uprzednio kiełbasę, rozdrobnioną widelcem dynię, 2 szklanki posiekanego jarmużu, 1 szklankę startego sera Gruyere i dokładnie wymieszać, aby składniki mogły się połączyć.
Tak przygotowaną masę przelać do naczynia do pieczenia (można na wierzch zetrzeć jeszcze trochę sera), przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut.
Tak przygotowaną masę przelać do naczynia do pieczenia (można na wierzch zetrzeć jeszcze trochę sera), przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut.
Po tym czasie zdjąć folię i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 10 minut lub do momentu uzyskania ulubionego przez nas stopnia podpieczenia.
Upieczoną zapiekankę pozostawić na kilka minut do ostygnięcia, zanim zaczniemy ją kroić.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 23 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Ciekawe, czy z tej mojej z jabłoni dało by się zrobić coś podobnego ;) Myślę, że tak :D1 Kto głosował? | Odpowiedz