Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwkami i pianką malinową.

Ciasto ze śliwkami i pianką malinową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 839

Dodano:

Odsłon: 262

Polecam kruchy placek ze śliwkami z malinową pianką.

Składniki

  • śliwki prezydent 10 szt (20 połówek bez pestek)
  • Ciasto:
  • mąka pszenna 1 szklanka 250 ml
  • mąka krupczatka 2 szklanki 2 x 250 ml
  • cukier 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 16 g
  • margaryna Kasia 25 dag
  • żółtka kurze 3 szt.
  • Pianka:
  • białka z 3 kurzych jajek
  • kisiel malinowy z cukrem
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ciasto ze śliwkami i pianką malinową.

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, mniejszą 1/3 i większą 2/3. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażalnika na 40-50 minut. Większą część ciasta równo rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze o wymiarach 30/25/6 cm. Na wyłożone dno formy ciastem układamy połówki śliwek, środkiem śliwki do góry.

  2. Z białek ubijamy pianę, podczas ubijania dodajemy stopniowo kisiel z cukrem. Ubitą pianę wykładamy na wierzch ciasta.

  3. Całość posypujemy startym zmrożonym ciastem.

  4. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

  5. Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem, kroimy na porcję.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń