Do góry

Desery Przepis na:

Deser w Pucharku.

Deser w Pucharku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 488 Ocena: 8882

Dodano:

Odsłon: 1235

Kombinacja deserowa mojego męża,muszę przyznać,że wyszło pysznie :-)

Składniki

  • 3 szt.
  • 80 g granoli z orzechami i miodem
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • masa śmietanowa matcha i limonka z dodatkiem zielonej herbaty Dr.Oetker
  • 250 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 250 g świeżego lub mrożonego rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
  • maliny
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
    Truskawki i rabarbar przełożyć do rondelka,zasypać cukrem,podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru,wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie,dobrze wymieszać i zagotować,zdjąć z palnika i wrzucić napęczniałą żelatynę,dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny,odstawić do przestygnięcia.

    Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.
    Ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy masę śmietanową matcha i limonka,miksujemy krótko do połączenia.

    Na dno pucharków wykładamy po sporej garści granoli,warstwa masy śmietanowej,następnie warstwa frużeliny,odstawiamy na pół godz.do lodówki lub zamrażalnika,żeby szybciej ściągnęła,warstwa masy śmietanowej,a na samej górze układamy maliny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń