Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, pachnący miodem miodownik z kremem z kaszy manny jest łatwy do wykonania i można, a nawet trzeba go zrobić kilka dni wcześniej, niż będziemy go jeść.
Ciasto:
Margarynę, miód i cukier zagotować, aby się rozpuścił cukier i odstawić do wystudzenia.
Roztrzepać jajka ze śmietaną i wmieszać w wystudzoną masę miodową.
500 g mąki wymieszać z sodą, dodać powstałą masę i zagnieść ciasto. Podczas zagniatania ciasto jest dość luźne i dlatego dłoń posypywać pozostałą mąką. Po zagnieceniu ciasto nie jest bardzo twarde, ale odstaje od dłoni.
Ciasto podzielić na 3 równe części (ja ważę). Na papierze do pieczenia zaznaczyć wymiar dna foremki i bezpośrednio na nim rozwałkować jedną część ciasta nadając odpowiedni kształt (grubość 0,5 cm). Podczas wałkowania, wałek i wierzch ciasta delikatnie oprószyć mąką.
Rozwałkowane ciasto razem z papierem przenieść do foremki, wyrównać jego powierzchnię i całość nakłuć widelcem, aby w czasie pieczenia nie utworzyły się nierówności.
Placek piec 12 minut w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć z papieru. Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie i łatwo się kruszy, po wystudzeniu staje się twarde. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta.
Wystudzone placki przełożyć kremem z kaszy manny, wierzch polać polewą i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Wstawić na co najmniej 48 godzin do lodówki.
Krem:
Mleko podgrzać z cukrem i gdy rozpuści się cukier, dodać kaszę i ciągle mieszając chwilę gotować, aż kasza zacznie gęstnieć (w kaszy nie powinno być grudek). Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta, to dodać 200 g cukru, a jeśli mniej, to wystarczy 150 g.
Ugotowaną kaszę przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło zmiksować i ciągle miksując dodawać po łyżce kaszy manny, a pod koniec dodać również sok z cytryny. Miksować do czasu, aż masło połączy się z kaszą i powstanie jednolita konsystencja kremu.
Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać miód, śmietanę i rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą.
Podczas rozpuszczania składniki ciągle mieszać, aż powstanie jednolita polewa.
Śniadanie, czy kolacja przygotujesz w 15 minut. Idealne dla dzieci i mam w ci...
Odsłon: 498
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53562
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14115
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166517
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 26
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53562
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14115
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166517
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 26
Składniki
Ciasto: Margarynę, miód i cukier zagotować, aby się rozpuścił cukier i odstawić do wystudzenia. Roztrzepać jajka ze śmietaną i wmieszać w wystudzoną masę miodową. 500 g mąki wymieszać z sodą, dodać powstałą masę i zagnieść ciasto. Podczas zagniatania ciasto jest dość luźne i dlatego dłoń posypywać pozostałą mąką. Po zagnieceniu ciasto nie jest bardzo twarde, ale odstaje od dłoni. Ciasto podzielić na 3 równe części (ja ważę). Na papierze do pieczenia zaznaczyć wymiar dna foremki i bezpośrednio na nim rozwałkować jedną część ciasta nadając odpowiedni kształt (grubość 0,5 cm). Podczas wałkowania, wałek i wierzch ciasta delikatnie oprószyć mąką. Rozwałkowane ciasto razem z papierem przenieść do foremki, wyrównać jego powierzchnię i całość nakłuć widelcem, aby w czasie pieczenia nie utworzyły się nierówności. Placek piec 12 minut w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć z papieru. Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie i łatwo się kruszy, po wystudzeniu staje się twarde. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Wystudzone placki przełożyć kremem z kaszy manny, wierzch polać polewą i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Wstawić na co najmniej 48 godzin do lodówki.
Krem: Mleko podgrzać z cukrem i gdy rozpuści się cukier, dodać kaszę i ciągle mieszając chwilę gotować, aż kasza zacznie gęstnieć (w kaszy nie powinno być grudek). Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta, to dodać 200 g cukru, a jeśli mniej, to wystarczy 150 g. Ugotowaną kaszę przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło zmiksować i ciągle miksując dodawać po łyżce kaszy manny, a pod koniec dodać również sok z cytryny. Miksować do czasu, aż masło połączy się z kaszą i powstanie jednolita konsystencja kremu.
Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać miód, śmietanę i rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą. Podczas rozpuszczania składniki ciągle mieszać, aż powstanie jednolita polewa.
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 72
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 218