Do góry

Desery Przepis na:

Wesoły Słonecznik.

Wesoły Słonecznik.

Autor:

Przepisów i artykułów: 586 Ocena: 12023

Dodano:

Odsłon: 32305

Bardzo smaczne ciacho ze słonecznikiem i masą adwokatową , może ktoś skorzysta z tego przepisu na święta :-) Jest to jedno z moich ulubionych ciast.

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3\4 szkl.cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • Słonecznik Karmelizowany:
  • 300 g słonecznika łuskanego
  • 120 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • ok.0,5 szkl.cukru pudru
  • można dać cukier waniliowy
  • Krem:
  • 1 puszka masy adwokatowej
  • kostka masła-250 g
  • Nasączenie:
  • mocna kawa zbożowa inka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wesoły Słonecznik.

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,wrzucamy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,wlewamy oliwę,odkładamy mikser i przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do suchego patyczka 25-30 min.
    Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem,na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.

    Do rondelka przesiewamy cukier puder,wsypujemy cukier waniliowy,wlewamy mleko i kroimy na mniejsze kawałki masło i wrzucamy,całość podgrzewamy,do roztopienia i zagotowania,wsypujemy słonecznik i mieszając chwilkę gotujemy,następnie na blaszkę od biszkoptu wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy zawartość rondelka,rozsmarowujemy po całości,wyrównujemy i blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok.15 min.do zrumienienia,nie za długo,bo będzie gorzki.Po upieczeniu i wystygnięciu kruszymy w dłoniach na drobno i większą część słonecznika wrzucamy do kremu i mieszamy a mniejszą pozostawiamy na wierzch do posypania.

    Masło powinno być w temp.pokojowej,masa adwokatowa również,masło ucieramy na puch następnie,dodajemy po łyżce masy adwokatowej i miksujemy krótko tylko do połączenia.

    Biszkopt po przestygnięciu kroimy na pół ja upiekłam z podwójnej porcji stąd taki efekt ;-)
    A więc tak biszkopt kroimy na pół,ponczujemy kawą zbożową i wykładamy masę ajerkoniakową ze słonecznikiem większą część,wyrównujemy przykładamy drugą połowę biszkoptu,ponczujemy i wykładamy resztę kremu,wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem.

  2. Ciasto jest najlepsze 2,3 dnia :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń