Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14064
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15997
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6442
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14064
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15997
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6442
Składniki
mięso najlepszej jakości schab, szynka, karkówka, boczek po 1-2-3 kg. w zależności po ile chcesz zrobić.
przygotować marynatę:sól 1 szklanka, sól peklować 2 łyżki, po kilka :ziele , liść , pieprz w ziarnach lub mielony,jałowiec , woda 2l.
zagotować marynatę , po całkowitym przestudzeniu marynatą szprycować mięso (najlepiej strzykawką). włożyć mięso do miski i zalać pozostała zalewą. tak odstawić do lodówki na 2-3 dni . po tym czasie mięso zawiesić na haki lub sznurki aby ociekło (najlepiej na noc). Mięso wkładamy do dobrze nagrzanej wędzarni i wędzimy 4-5 godz małym dymem z drzew liściastego olch, czereśnia. po tym czasie wędzonkę wkładamy do parzenia. Zagotować wodę w dużym garnku włożyć do wody mięsa z wędzarni , parzyć 1-2 godz nie gotować, boczek i karkówkę można czasem podgrzać wodę jeśli ostygnie jest to mięso które lepiej parzyć do 2 godz. Natomiast polędwice wystarczy parzyć 15-20 min.