Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326822
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12136
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17055
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326822
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12136
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17055
Składniki
mięso najlepszej jakości schab, szynka, karkówka, boczek po 1-2-3 kg. w zależności po ile chcesz zrobić.
przygotować marynatę:sól 1 szklanka, sól peklować 2 łyżki, po kilka :ziele , liść , pieprz w ziarnach lub mielony,jałowiec , woda 2l.
zagotować marynatę , po całkowitym przestudzeniu marynatą szprycować mięso (najlepiej strzykawką). włożyć mięso do miski i zalać pozostała zalewą. tak odstawić do lodówki na 2-3 dni . po tym czasie mięso zawiesić na haki lub sznurki aby ociekło (najlepiej na noc). Mięso wkładamy do dobrze nagrzanej wędzarni i wędzimy 4-5 godz małym dymem z drzew liściastego olch, czereśnia. po tym czasie wędzonkę wkładamy do parzenia. Zagotować wodę w dużym garnku włożyć do wody mięsa z wędzarni , parzyć 1-2 godz nie gotować, boczek i karkówkę można czasem podgrzać wodę jeśli ostygnie jest to mięso które lepiej parzyć do 2 godz. Natomiast polędwice wystarczy parzyć 15-20 min.