Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 165
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16157
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 77
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 191
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 701
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 165
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16157
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 77
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 191
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 701
Składniki
mięso najlepszej jakości schab, szynka, karkówka, boczek po 1-2-3 kg. w zależności po ile chcesz zrobić.
przygotować marynatę:sól 1 szklanka, sól peklować 2 łyżki, po kilka :ziele , liść , pieprz w ziarnach lub mielony,jałowiec , woda 2l.
zagotować marynatę , po całkowitym przestudzeniu marynatą szprycować mięso (najlepiej strzykawką). włożyć mięso do miski i zalać pozostała zalewą. tak odstawić do lodówki na 2-3 dni . po tym czasie mięso zawiesić na haki lub sznurki aby ociekło (najlepiej na noc). Mięso wkładamy do dobrze nagrzanej wędzarni i wędzimy 4-5 godz małym dymem z drzew liściastego olch, czereśnia. po tym czasie wędzonkę wkładamy do parzenia. Zagotować wodę w dużym garnku włożyć do wody mięsa z wędzarni , parzyć 1-2 godz nie gotować, boczek i karkówkę można czasem podgrzać wodę jeśli ostygnie jest to mięso które lepiej parzyć do 2 godz. Natomiast polędwice wystarczy parzyć 15-20 min.