Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 84
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 177
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9159
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 84
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 177
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9159
Składniki
mięso najlepszej jakości schab, szynka, karkówka, boczek po 1-2-3 kg. w zależności po ile chcesz zrobić.
przygotować marynatę:sól 1 szklanka, sól peklować 2 łyżki, po kilka :ziele , liść , pieprz w ziarnach lub mielony,jałowiec , woda 2l.
zagotować marynatę , po całkowitym przestudzeniu marynatą szprycować mięso (najlepiej strzykawką). włożyć mięso do miski i zalać pozostała zalewą. tak odstawić do lodówki na 2-3 dni . po tym czasie mięso zawiesić na haki lub sznurki aby ociekło (najlepiej na noc). Mięso wkładamy do dobrze nagrzanej wędzarni i wędzimy 4-5 godz małym dymem z drzew liściastego olch, czereśnia. po tym czasie wędzonkę wkładamy do parzenia. Zagotować wodę w dużym garnku włożyć do wody mięsa z wędzarni , parzyć 1-2 godz nie gotować, boczek i karkówkę można czasem podgrzać wodę jeśli ostygnie jest to mięso które lepiej parzyć do 2 godz. Natomiast polędwice wystarczy parzyć 15-20 min.