Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała i oryginalna kawa dla każdego
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30953
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3654
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4798
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30953
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3654
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4798
Składniki
Do Tygielka wsypujemy kawę (2 łyżki powinny wystarczyć) oraz cukier, następnie zalewamy wodą lecz niech nie będzie jej aż po brzeg... Tygiel stawiamy na ogniu i gotujemy, lecz pamiętajmy aby NIE DOPUŚCIĆ DO WRZENIA, wtedy kawa straci swój aromat i możemy wszystko wylać... Po zagotowaniu kawę odstawiamy na bok, czekamy aż nieco ostygnie, gotujemy drugi raz Powtarzamy czynność kolejne dwa razy... Moc kawy zależy od tego ile razy będziemy ją parzyć. Przyjęło się, że cztery parzenia są wystarczające do poprawnego sporządzenia kawy po turecku, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby zredukować tę liczbę, np. do dwóch. Kawa jest wtedy słabsza, zachowując swój smak... Kardamon rozbijamy i dodajemy na końcu...