Napoje Przepis na:
Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 151
Dodano: 06.02.2011
Odsłon: 7347
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
.Wrzucić do butli ryż , rodzynki , zalać wodą zagotowaną (ostudzoną ) z cukrem oraz wlać do butli drożdże z cukrem całość wymieszać oraz zatkać butle korkiem z rurką fermentacyjną (napełnioną wodą) . Umieścić butle w jakimś ciepłym miejscu
Przez ok. 14-17 dni będzie fermentowało. Po zakończonej fermentacji wyrzucić z mikstury ryż oraz rodzynki. Z 2 szklanek cukru zrobić karmel ( nie spalić ! ) dodać to do reszty zatkać (nie będzie już fermentowało , może trochę ) , odstawić na ok. 10 dni aż winiaczek się ładnie sklaruje .
Po upływie 10 dni przecedzić przez gęste płótno , umyć butle i odstawić jeszcze na ok. .5- 7 dni aż nabierze klarownej barwy.
Winiak z ryżu gotowy jest do spożycia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Zazula1 07 września 2012Zgłoś do usunięcia
Dla niektórych najważniejsza ta cierpliwość :)) Zaproś na deugstację :)))0 Kto głosował? | Odpowiedz

beata1984 07 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
to ptzypomona mi mojego wermuta, robiłam podobny0 Kto głosował? | Odpowiedz