Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna sałatka. dobra zarówno jako pożywne śniadanie jak i przekąska przy spotkaniu ze znajomymi.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4128
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 54
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4128
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 54
Składniki
Jeden duży brokuł dzielimy na różyczki, starannie płuczemy a następnie zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy je tam na ok. 5min. Następnie przygotowujemy sos: 2łyżku majonezu, 2 łyżki jogurtu(najlepiej bałkański, ale może też być inny), dodajemy szczyptę pieprzu białego, szczyptę soli (ilość pieprzu oraz soli może być dodana wg własnego uznania) oraz spory ząbek czosnku. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i wkładamy do lodówki. Obieramy duże jabłko lub dwa małe i kroimy je w średnią kosteczkę (ok 1 cm) i wrzucamy do miski a następnie dodajemy do nich osuszone brokuły, mieszamy z sosem. Na koniec drobno siekamy pietruszkę i koperek i wsypujemy do miski i wszystko razem ponownie mieszamy. Sałatka może być spożyta od razu lecz lepszy smak uzyskamy kiedy postoi ona nie mniej niż 1 godz w lodówce. Dobrym dodatkiem do niej jest np. pieczywo czosnkowe.