Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cebula nadziewana mięsem mielonym smakuje przede wszystkim dorosłym.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 193
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 172
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 193
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 172
Składniki
Bułkę i grzyby namoczyć oddzielnie w ciepłej wodzie
Cebule obrać i w zależności od wielkości gotować w osolonej wodzie 20-30 min, po czym odsączyć i pozostawić do ostygnięcia. Odkroić wierzchy, a wnętrza wydrążyć pozostawiając jedynie dwie warstwy łuskowatych liści. Wydrążone łuski oraz wierzchy pokroić w drobną kostkę.
Natkę opłukać i drobno posiekać. Pomidory umyć, usunąć gniazda szypułek, a resztę pokroić w kostkę. Bułkę wycisnąć i rozgnieść, grzyby osączyć na sitku i drobno posiekać. Wodę po moczeniu grzybów zachować.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Mięso wymieszać z natką, bułką, pomidorami, grzybami oraz jajkiem i 1/3 posiekanej cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Nadzieniem wypełnić cebule.
Cebule ułożyć w formie żaroodpornej. Wodę po grzybach przecedzić przez papierowy filtr i ze śmietanką dodać do rosołu. Tak przygotowany sos nalać do formy i piec 25 min.