Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste aromatyczne danie. Idealne połączenie smaków!!
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 105
Polecam.
Odsłon: 231
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 152
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 890
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 105
Polecam.
Odsłon: 231
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 152
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 890
Składniki
Na sos: Sparz pomidory, zdejmij skórkę, wydrąż pestki, miąższ posiekaj. Cebulę i czosnek pokrój drobno, podsmaż na oliwie dodaj miąższ, tymianek i bazylię duś ok 10 min. Jeśli masz pomidory w puszce wszystko zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Posiekaj koperek i natkę. Rozdrobnij widelcem fetę, wciśnij do niego czosnek i wymieszaj z żółtkami, śmietaną i posiekaną zieleniną. Dopraw do smaku.
Cukinię przetnij na pół, wydrąż gniazda nasienne i napełnij masą z fety. Przełóż cukinię do naczynia żaroodpornego lub na patelnię. Do naczynia wlej sos z pomidorów. Zapiekaj w piekarniku przez ok 30 min w temp. 200 stopni a na koniec włącz termoobieg lub tak długo aż cukinia będzie miękka. Na patelni i pod przykryciem cukinia robi się szybciej, też można spróbować. Na koniec posypać danie pokrojoną bazylią.
Podawać np z bagietką.