Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna domowa pizza na cienkim cieście
Łosoś to ryba która lubi tylko mój mąż , mało co ją przyrządzam i kupuję, wol...
Odsłon: 151
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 141
Łosoś to ryba która lubi tylko mój mąż , mało co ją przyrządzam i kupuję, wol...
Odsłon: 151
Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania...
Odsłon: 141
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy mąkę, sól i olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut.
W czasie kiedy ciasto nam rośnie przygotowujemy ulubione dodatki. Ja użyłam dodatków, które podałam. Możemy jeszcze dodać oliwki, kapary, ogórki. Wszystko co lubimy, ale nie przesadzajmy jednak z ilością ;-)
Kiedy ciasto mamy gotowe, zabieramy się za formowanie pizzy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy placek o średnicy ok 30 cm. Pamiętajmy, żeby brzegi zostawić trochę grubsze. Pizzę najlepiej formuje się, rozciągając rękoma ciasto od środka do brzegów. Jeżeli ciasto będzie się cofać, pozostawmy na chwilę aby odpoczęło.
Tak przygotowany spód smarujemy koncentratem pomidorowym. Układamy cebulę i pozostałe dodatki. Wierzch pizzy posypujemy startym serem. Ja użyłam twardego sera mozzarella do zapiekanek i pizzy.
Kiedy nasza pizza jest już przygotowana do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Jeżeli pieczemy bez funkcji termoobiegu, temperaturę zwiększamy o 20 stopni. Kiedy piekarnik się nagrzewa nasza pizza odpoczywa ;-) Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 15-20 minut. Smacznego:-)