Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna domowa pizza na cienkim cieście
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10749
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4812
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10749
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4812
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy mąkę, sól i olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut.
W czasie kiedy ciasto nam rośnie przygotowujemy ulubione dodatki. Ja użyłam dodatków, które podałam. Możemy jeszcze dodać oliwki, kapary, ogórki. Wszystko co lubimy, ale nie przesadzajmy jednak z ilością ;-)
Kiedy ciasto mamy gotowe, zabieramy się za formowanie pizzy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy placek o średnicy ok 30 cm. Pamiętajmy, żeby brzegi zostawić trochę grubsze. Pizzę najlepiej formuje się, rozciągając rękoma ciasto od środka do brzegów. Jeżeli ciasto będzie się cofać, pozostawmy na chwilę aby odpoczęło.
Tak przygotowany spód smarujemy koncentratem pomidorowym. Układamy cebulę i pozostałe dodatki. Wierzch pizzy posypujemy startym serem. Ja użyłam twardego sera mozzarella do zapiekanek i pizzy.
Kiedy nasza pizza jest już przygotowana do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Jeżeli pieczemy bez funkcji termoobiegu, temperaturę zwiększamy o 20 stopni. Kiedy piekarnik się nagrzewa nasza pizza odpoczywa ;-) Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 15-20 minut. Smacznego:-)