Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna domowa pizza na cienkim cieście
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38349
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38349
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy mąkę, sól i olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut.
W czasie kiedy ciasto nam rośnie przygotowujemy ulubione dodatki. Ja użyłam dodatków, które podałam. Możemy jeszcze dodać oliwki, kapary, ogórki. Wszystko co lubimy, ale nie przesadzajmy jednak z ilością ;-)
Kiedy ciasto mamy gotowe, zabieramy się za formowanie pizzy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy placek o średnicy ok 30 cm. Pamiętajmy, żeby brzegi zostawić trochę grubsze. Pizzę najlepiej formuje się, rozciągając rękoma ciasto od środka do brzegów. Jeżeli ciasto będzie się cofać, pozostawmy na chwilę aby odpoczęło.
Tak przygotowany spód smarujemy koncentratem pomidorowym. Układamy cebulę i pozostałe dodatki. Wierzch pizzy posypujemy startym serem. Ja użyłam twardego sera mozzarella do zapiekanek i pizzy.
Kiedy nasza pizza jest już przygotowana do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Jeżeli pieczemy bez funkcji termoobiegu, temperaturę zwiększamy o 20 stopni. Kiedy piekarnik się nagrzewa nasza pizza odpoczywa ;-) Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 15-20 minut. Smacznego:-)