Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna domowa pizza na cienkim cieście
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5394
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1749
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5290
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1798
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5394
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1749
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5290
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1798
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy mąkę, sól i olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut.
W czasie kiedy ciasto nam rośnie przygotowujemy ulubione dodatki. Ja użyłam dodatków, które podałam. Możemy jeszcze dodać oliwki, kapary, ogórki. Wszystko co lubimy, ale nie przesadzajmy jednak z ilością ;-)
Kiedy ciasto mamy gotowe, zabieramy się za formowanie pizzy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy placek o średnicy ok 30 cm. Pamiętajmy, żeby brzegi zostawić trochę grubsze. Pizzę najlepiej formuje się, rozciągając rękoma ciasto od środka do brzegów. Jeżeli ciasto będzie się cofać, pozostawmy na chwilę aby odpoczęło.
Tak przygotowany spód smarujemy koncentratem pomidorowym. Układamy cebulę i pozostałe dodatki. Wierzch pizzy posypujemy startym serem. Ja użyłam twardego sera mozzarella do zapiekanek i pizzy.
Kiedy nasza pizza jest już przygotowana do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Jeżeli pieczemy bez funkcji termoobiegu, temperaturę zwiększamy o 20 stopni. Kiedy piekarnik się nagrzewa nasza pizza odpoczywa ;-) Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 15-20 minut. Smacznego:-)