Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam faworki z fileta z karpia. Panierowałam je w mące i usmażyłam w głębokim tłuszczu. Wyszły pycha.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5011
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419330
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5011
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419330
Składniki
Skórę karpia oskrobać z łusek i śluzu. Wy filetować rybę z ości. Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Cebule obrać z łupinek i pokroić w plastry. Przełożyć kawałki ryby cebulą i odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny.
Kawałki karpia naciąć wzdłuż przez środek jak faworki. Posypać karpia przyprawą do ryb, solą i pieprzem.
Jeden koniec ryby przeciągnąć przez nacięcie tak jak faworki.
Faworki rybne panierować w mące pszennej. W rondlu rozgrzać olej. Smażyć faworki w głębokim oleju aż się zrumienią.
Gotowe faworki podawać zaraz po usmażeniu. Można je też podawać na zimno. Smacznego!