Przekąski Przepis na:
Grzybowa ze świderkami.

Składniki
- woda, 2 litry
- pół kurczaka
- marchewki, 2
- korzeń pietruszki
- ćwierć korzenia selera
- 3 garście makaronu świderki
- 3 garście suszonych grzybów
- kawałek pora
- listki laurowe, 2
- ziele angielskie, pieprz, sól
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
*** Dzień wcześniej namoczyć grzyby, zostawić w wodzie na noc.
-
Grzyby z liściem laurowym i zielem angielskim gotować na wolnym ogniu około godziny w tej samej wodzie, w której moczyły się nocą. W dużym garnku zagotować wodę. Pół kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i włożyć do gotującej się wody. Zbierać powstające burzyny. Gdy kurczak się ugotuje i powstanie klarowny wywar dodać sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę dodać do garnka. Gotować na małym ogniu. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowane, miękkie grzyby odcedzić, ostudzić i drobno pokroić. Grzyby dodać do garnka, w którym znajduje się kurczak i warzywa, gotować około 20 minut poczym dodać ugotowany makaron i gotować jeszcze chwilę. Doprawić jeszcze jeśli trzeba. Wyłączyć i gotowe. Smacznego :)
Komentarze do przepisu (3)

Olisia 31 marca 2010Zgłoś do usunięcia
przepraszam talerza :)6 Kto głosował? | Odpowiedz

Olisia 28 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Ja śmietanę dodaję bezpośrednio przed podaniem do tależa, ponieważ tylko ja z domowników uwielbiam śmietanę :)6 Kto głosował? | Odpowiedz

nana74j 27 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam grzybową ,ja robie dodajac na koniec śmietane jest bardziej sycąca.1 Kto głosował? | Odpowiedz