Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka faszerowane dodatkowo smażone

Jajka faszerowane dodatkowo smażone

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 1915

Proste do zrobienia i pyszne :D

Składniki

  • łyżeczki masła, 4
  • jajka, 4
  • Bułka tarta
  • posiekany koperek
  • sól, według uznania
  • pieprz, według uznania
  • tłuszcz do smażenia
  • liście zielonej sałaty
  • plasterki cytryny do dekoracji
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jajka faszerowane dodatkowo smażone

Przygotowanie

  1. Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Ugotować jaja na twardo, zalać zimną wodą do wystudzenia. Przeciąć skorupki wzdłuż na pół (należy bardzo uważać aby nie pokruszyć brzegów). Łyżeczką od herbaty wyciągnąć białko z żółtkiem, a skorupki zachować. Wnętrza jaj posiekać w misie, dodać na każde jajo po łyżeczce masła, łyżce tartej bułki, siekany koperek, sól, pieprz. Zagnieść masę widelcem lub rękami, aby jednolicie zlepiła się. Nakładać masę do wnętrza skorupek jaj z delikatnym czubem, delikatnie ugniatając. Na talerz wysypać tartą bułkę i panierować otwartą górę polówek jaj. Na teflonowej patelni rozpuścić niewielką ilość tłuszczu (masło lub oliwa z oliwek) i poukładać połówki jaj panierką do dołu. Przykryć pokrywką i smażyć do ładnego zarumienienia panierki, ale nie odwracać skorupek. Podawać na liściach zielonej sałaty wraz z łódkami cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń